Augusztusban, év per év alapon, 10,1 százalékkal, 680,3 milliárd jüanra (105 milliárd dollár) nőtt az ipari profit Kínában, szemben a júliusi 16,4 százalékos növekedéssel – jelentette a pekingi statisztikai hivatal kedden hajnalban. Ez a legalacsonyabb havi érték tavaly július óta. Az év első nyolc hónapjában 49,5 százalékos volt a profitbővülés, míg az első hét hónapban 57,3 százalék, az előz év azonos időszakához képest.

Fotó: Jia zheng / Imaginechina / Imaginechina via AFP

Az ipari termelést a járvány miatti lezárások, a magas nyersanyagárak, s a félvezetők tartós hiánya fékezte.  Továbbá a közelgő téli olimpia miatt indított pekingi kampány a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

Kína a következő hónapban tovább árverezi az állami fémkészletekből származó ipari fémeket, ritka fémeket, hogy ezzel hűtse a nyersanyagárakat. A Reuters emlékeztetett, hogy az idei év előtt Peking több mint egy évtizedig  nem nyúlt az állami fémkészletekhez. Emellett a hónap elején Kína felszabadította a stratégiai nyersolaj tartalék egy részét is.

Rontja az iparvállalatok kilátásait, hogy Kína megszigorította az energiaigényes vállalatok energetikai ellenőrzését az éghajlatváltozással kapcsolatos célok elérése érdekében. Egyes régiókban az áramfelhasználást is korlátozták.