Pénz- és tőkepiac

Berlinben is vizsgálják az Allianz alapjait

Mintegy hatmilliárd dolláros kártérítést is követelnek a német biztosítótól.

A német pénzügyi felügyeleti hatóság, a BaFin is eljárást indított az Allianz alapkezelője, az Allianz Global Investments (AGI) ügyében, miután az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete (SEC) is vizsgálódik már – írja a Reuters piaci forrásokra hivatkozva.

Fotó: Shutterstock

Az AGI által kezelt spekulatív alapokon ugyanis több milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el a tengerentúli nyugdíjalapok és más nagybefektetők. A "Structured Alpha" néven indított alapok a tavaly tavaszi első Corona-válságban omlottak össze.

A veszteségek olyan hatalmasok voltak, hogy az AGI 2020 márciusában két olyan alapot is bezárt, amelyek 2019 végén még 2,3 milliárd dollárt értek. A többi alap esetében a befektetők maguk vonták ki maradék pénzüket.

A befektetők 25 kártérítési pert is indítottak, összesen mintegy 6 milliárd dollárt követelve. Az ügyvédek szerint az Allianznak védelmet kellett volna nyújtania a piaci összeomlással szemben. Az Allianz jogászai viszont úgy vélik, profi befektetőkről volt szó, akik tisztában voltak a kockázatokkal.

struktúrált alapok befektetes Allianz
Kapcsolódó cikkek