Pénz- és tőkepiac

Felkerült a Lukoil és a ProShares Pet Care ETF is az Equilor étlapjára

A külföldi részvények mellett a Waberer’sre és további magyar midcapekre is felhívták a figyelmet az Equilor szakértői a friss elemzésük ismertetésére rendezett sajtóreggelin.

Kihívások elé állítja a monetáris politikát és a kormányokat is az áremelkedés gyorsuló üteme az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint. Ilyen környezetben a részvény- és ingatlanbefektetések, valamint az olaj bizonyulhat vonzó befektetésnek. A cég az elemzést sajtóreggelin mutatta be, amelyen részt vett Szécsényi Bálint vezérigazgató, Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető és Török Lajos vezető elemző. A kriptodevizákat továbbra sem ajánlják a befektetőknek, ám a cég brókerei kérésre segítenek az ilyen befektetésekben is. 

A részvények közül a nemzetközi piacon elsőként a szingapúri Sea Limitedre hívta fel a figyelmet Török Lajos. A társaságot sokan nemes egyszerűséggel csak Szingapúr Amazonjának nevezik, mert szintúgy az e-kereskedelem áll az Ázsiában elképesztő növekedést elérő, ám a videójátékokban is erős cég működésének fókuszában. Óriási lehetőség rejlik Török Lajos szerint a Sea Limited fizetési platformjában, ezenkívül megemlítette sikeres latin-amerikai debütálását is. Nyereségről persze a jelentős fejlesztési költségek miatt a szingapúri vállalat esetében még nincs szó.

Korábbi elemzésükhöz hasonlóan továbbra is érdekesnek tartják az Equilornál a New York-i tőzsdén jegyzett, szoftverautomatizálással foglalkozó UiPath papírjait is, amelyekből újabban Cathie Wood sztárbefektető is vásárolni kezdett. Amint a cég vezető elemzője kiemelte,

tipikus növekedési sztorit kínál a vállalat, amelybe a 10 százalékot meghaladó bevételbővülés és az emelkedő ügyfélbázis ellenére most ismét IPO-közeli kurzuson lehet beszállni.

Csupán a kötélidegzetű befektetőknek ajánlja ugyanakkor a csődbe ment amerikai Sears kiskereskedelmi láncból kivált – bevásárlóközpontok üzemeltetését végző – Seritage Growth Properties részvényeit a befektetési cég, hiszen a jelenlegi árfolyam ugyan 100 dollár alá értékeli négyzetméterenként a cég teljes ingatlanportfólióját, ami számottevő felértékelődési potenciált jelez, azonban tetemes is terheli a vállalatot.

Kedvezőbb távlatot mutat fel a ProShares Pet Care ETF, amely a kisállatok egészségének megőrzésében, a házi kedvencek ellátásában segítséget nyújtó cégek tőzsdei teljesítményét követi. Tudni kell, hogy a nyugati világban a háziállatok száma exponenciálisan növekszik, így az iparág 2020-ban kigazdálkodott 232 milliárd dolláros összforgalma várhatóan 350 milliárdra gyarapszik 2027-re.

Végül a nálunk is jelenlévő Lukoil a napjainkban kibontakozó zöldforradalom egyik nyertese lehet, merthogy a nyugati versenytársai fokozódó civil nyomásnak és egyre szigorúbb hatósági kontrollnak vannak kitéve, ellenben az orosz olajvállalatot az ESG-követelmények szele meg sem érinti. Ráadásul a Lukoil 20 évre elegendő olaj- és gázkészlettel rendelkezik, alacsony az eladósodottsága, és akár 8 százalék feletti hozamot is termelhet. A mérleg másik serpenyőjében persze némi politikai kockázat is meghúzódik.

A magyar blue chipek közül az Equilor felülsúlyozza az OTP-t és a Molt, míg a Richtert piaci, a Magyar Telekomot pedig alulsúlyozásra ajánlja.

A kisebb kapitalizációjú, úgynevezett midcapek közül jelentősen alulértékeltnek tartják a Waberer’st, amelyet az Equilor elemzői újabban – 3817 forintos célárral – követnek is. A fuvarozóvállalat új tulajdonosai stabilitást hozhatnak, miközben a kötvénykibocsátással megszűnhet a kovenánsok (banki hitelkövetelmények) miatti kockázat is. A nemzetközi fuvarozási szegmensben (ITS) az új stratégia már mutatja eredményeit, miközben a regionális logisztika (RCL) hozza a növekedést.

Az Opus esetében az elemzők a jövő hétre várt első féléves gyorsjelentésben meglepően kedvező adatokkal számolnak, főként a vidéki turizmus berobbanására tekintettel, bár az ipari termelés alacsony első negyedéves marzsai kockázatot jelentenek. Sikeresen növekszik viszont a mezőgazdasági divízió.

A 4iG szállítja a legforróbb hazai növekedési sztorit, az IT mellett megjelentek a távközlési aspirációk is, amit agresszív terjeszkedéssel támogat a menedzsment.

Az AutoWallis növekedési momentuma a második fél évben is tartható – véli Török Lajos, hiszen minden a járműipart érő kihívás ellenére az év eddig eltelt időszakában is rekordbevételről és -eredményről számolt be az autókereskedő.

A Masterplast árazását a hatalmas növekedés dacára kezdik túlárazottnak tekinteni. További extrém bővülés támaszthatja alá csupán a részvények jelenlegi árazását.

Az ingatlan midcapek közül az Equilor felülsúlyozza a DunaHouse-t és a GS Parkot, viszont kivált a gyenge kommunikáció miatt alulsúlyozza az Appeninnt, a BIF-et és az Akko Investet. 

Kérdésre válaszolva, Buró Szilárd elmondta, hogy a kriptodevizákat rendkívüli volatilitásuk miatt nem ajánlják a befektetőknek, de a piac változása esetén felülvizsgálhatják álláspontjukat.

részvények Midcap Equilor Befektetési Zrt tőzsde
Kapcsolódó cikkek