A Shell eladja a Permi-medencében egy több mint 900 négyzetkilométeres, napi 175 ezer hordónyi olajat termelő mezőjét a ConocoPhilipsnek 9,5 milliárd dollárért – olvasható a Financial Timeson.

Fotó: Paul Ratje / AFP

Az Egyesült Államok legnagyobb olajmezője korábban a Royal Dutch Shell fő üzleti érdekei közé számított, ám a vállalat – hasonlóan európai társaihoz, mint például a BP-hez vagy a TotalEnergies-hez – igyekszik egyre inkább a megújuló energiaforrások irányába fordulni, ellentétben az amerikai olajipari óriásokkal.

A Shell döntését egy holland bíróság májusi döntése is sürgethette, mely 2030-ra a 2019-eshez képest 45 százalékos csökkentésre kötelezte a vállalatot széndioxid kibocsátása terén. Igaz a vállalat fellebbezett az ítélet ellen. A Shell a befolyt összegből 7 milliárd dollárt részvényesei között oszt szét, a maradékot adósságai törlesztésére használja.

A ConocoPhilips eközben egyre inkább fokozza a jelenlétét a Texas és Új-Mexikó államok határán található Permi-medencében, 2020 októberében 13,3 milliárd dollárért vásárolta fel például a térségben működő Conch Resources nevű vetélytársát.