A Moody's múlt pénteken váratlanul emelt Magyarország hitelminősítésén Baa3-ról Baa2-re, egyúttal pozitívról stabilra módosította a besoroláshoz rendelt kilátásokat. A nemzetközi hitelminősítő kedden ehhez kapcsolódóan tekintette át, és módosította is hat hazai pénzintézet adóskockázati besorolását. 

Fotó: AFP

Az MFB Zrt. hosszú távú betét és adósság-állományának minősítését Baa3-ról Baa2-re javította, a besoroláshoz pozitív helyett stabil kilátásokat rendelt, miközben a rövid lejáratú betétállományához a P-3 helyett P-2-es osztályzatot rendelt.

Az OTP Bank Nyrt. korábbi Baa2-es hosszú lejáratú partnerkockázati minősítését Baa1-re módosította, valamint felminősítést helyezett kilátásba a pénzintézet hosszú lejáratú betét- és adósságállományának jelenlegi Baa1-es osztályzatán. Ugyanígy javított az OTP Bank tulajdonában álló OTP Jelzálogbank adósbesorolásán a nemzetközi hitelminősítő, Baa2-ről Baa1-re, egyúttal elindította a jelzálogbank hosszú lejáratú partnerkockázati minősítésének felülvizsgálatát, felminősítési kilátással.

Az Erste Bank Zrt., a K&H Bank Rt., valamint a Raiffeisen Bank Zrt. hosszú lejáratú partnerkockázati osztályozásán is javított a Moody's, a korábbi Baa1-ről A3-ra, azaz a befektetésre még ajánlott alsó közép kategóriából a felső közép kategóriába sorolta át a pénzintézeteket, egyúttal a hosszú lejáratú partnerkockázati megítélésüket is javította, Baa2-ről Baa1-re.