A kínai hatóságok az Alipay megszüntetését célozzák, ehelyett egy új hitelezési alkalmazás létrehozását kezdeményezik a Financial Times információi szerint.

Fotó: Shutterstock

Az 1 milliárd felhasználóval rendelkező alkalmazás, mely az Alibaba fő fizetési szolgáltatója feloszlatása újabb csapást jelent Jack Ma birodalmára, melynek hitelekkel foglalkozó két üzlete kapcsán a hivatalok már utasították a csoportot, hogy válassza szét az ezek mögött álló backend megoldásokat, továbbá vonjon be külsős befektetőket is.

A hitelezési döntések hátterében álló felhasználói adatok átadását is megköveteli a legújabb döntés, mellyel egy többek között az állam tulajdonában lévő hitelbírálati cég rendelkezhet.

A lépés jelentősen lassíthatja az Ant Group hitelezési gyakorlatát, mely 2020 első felében már a bevételek 39 százalékát adta, sőt a nem jelzálog típusú hitelek nagyjából 10 százalékánál működött közre az országban.

A gazdaság feletti kontroll terén egyre keményebb lépésekkel fellépő hatósági lépések hírére az Alibaba részvényei 5,9 százalékot veszítettek értékükből, míg a Hang Seng technológiai indexe 3,4 százalékot zuhant.