Nem fizette ki határidőre a csőd szélén álló Evergrande kínai ingatlanfejlesztő óriáscég a dolláros kötvényei szeptember 23-án esedékes 83,5 millió dollárnyi kuponját. A Wall Street Journal tudósítása szerint csütörtökön késő délután a New York-i kötvénytulajdonosok még nem kapták meg a pénzüket.

A cég még mindig nem erősítette meg, hogy fizetni szeretne a csütörtökön lejáró dolláros kötvények után, így megindulhatott a 30 napos ideiglenes időszak, amikor még csőd eljárás nélkül kifizethetik a kötvényeseket

– mondta a VG-nek Török Lajos, az Equilor vezető elemzője. Hozzátéve: a kötvényeket birtokló cégek megerősítették, hogy még nem kapták meg a pénzüket, míg

az Evergrande elektromos autózásban utazó leányvállalata már az alkalmazottainak sem fizet

Fotó: Noel Celis / AFP

Mindeközben a kínai jegybank folyamatosan növeli a likviditást, hogy ezzel is csökkentse a hullámokat. Csak pénteken 70 milliárd jüan extra likviditást pumpáltak a pénzügyi rendszerbe. Kérdés, hogy ez mire lesz elég. Mert a Citi elemzői szerint még egy rendezett csőd esetén is medvepiacra csúszhat a kínai ingatlan szegmens. Erre utal, hogy egyre többször sikertelenek az állami földvásárlási aukciók.

Míg a Goldman Sachs elemzői kiemelték, hogy az utóbbi időben számos új állami és helyi szabályozás nehezítette az ingatlanfejlesztők életét, melynek következtében 14 százalékkal csökkent év/év alapon az ingatlanértékesítés és a harmadik negyedévben már 90 milliárd dollár értékben csökkent az ingatlanfejlesztők piaci értéke. A fejlemények miatt, már csak 7 százalékos EPS növekedést prognosztizálnak a kínai cégeknek, a korábbi 13 százalékkal szemben, mely jóval alacsonyabb, mint a 11 százalékos piaci konszenzus. A legrosszabb esetben akár 15 százalékos csökkenés is lehet az EPS-ben. A Goldman stratégája szerint a piac fair P/E értéke 12,5 az alapesetben és 11 a pesszimista esetben, ehhez képest még mindig 13-as P/E rátán forognak a papírok. 

A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock alapjai lehetnek a nagy vesztesei egy esetleges Evergrande csődnek.

Ami azért érdekes, mert az alapkezelő stratégái a nyáron még a kínai és kitettségük megháromszorozását ajánlotta az amerikai befektetőknek. Amit Soros György a Wall Street Journal hasábjain megjelent szeptember eleji véleménycikkében tragikus hibának nevezett. 

A kínai befektetésekben érintett amerikai alapoknak az sem kedvez, hogy a pekingi szabályozók felszólították az Evergrande-t, tegyen meg mindent, hogy a lakásvásárlókat és beszállítókat ne érje veszteség. A Capital Economics becslése szerint 200 milliárd dollár értékű (kb. 1,4 millió darab) lakást, részben vagy egészben előre kifizettek a leendő tulajdonosok Kínában, s az Evergrande pár éven belül vállalta a kulcsátadást. A kötvénytulajdonosok a vártnál is kisebb arányban részesülhetnek a maradványértékből egy tényleges csőd esetén. Az Ashmore csoport, a Blackrock csoport és a UBS is rendelkezik jelentős kötvénykitettséggel a cég felé.