Ilyenkor, ha nem tudnak erősödni ezek az eszközök már önmagában egy árulkodó jelről beszélhetünk, miközben kedvezőtlen esetben még a korábbinál is rosszabbra fordulhat a sorsuk. Időnként kialakulnak a fentihez hasonló helyzetek, bár ezeket a rövid távú alulteljesítéstől, és a közelgő fordulattól nem is könnyű elválasztani elsőre.

Az arany kapcsán is hasonló helyzet áll most fenn, a monetáris politika elég laza, kimondottan támogató, a kötvénypiaci reálhozamok nagyon gyengék, az arany viszont már egy éve nem tud erősödni. Persze sokan vannak, akik pro és kontra érveket hoznak most fel, véleményünk szerint viszont érdemes figyelni az aranyat, de főleg az aranybányacégeket.

Fotó: AFP

A bányacégeket tömörítő GDX ETF ugyanis sok hónapos mélyponton áll, ezt alapvetően az arany árfolyama sem indokolja feltétlenül, mivel utóbbi több hónapos csúcsa közelében áll. Az emelkedő aranyár a kitermelők számára pozitívum lenne, és hosszabb távon jelentősen javítaná a fundamentumokat. 

Az arany ára pedig nem biztos, hogy látványos lefordulás előtt áll, ugyanis a Fed egyelőre igen óvatosan közelíti meg a monetáris szigorítás kérdését. Kétségtelen, hogy nem fenntarthatóak sokáig a mostani kamat és hozamszintek, jelentős torzulásokat okoznak az eszközárakban, ugyanakkor nagy a bizonytalanság a szigorítás kapcsán. Ha sokáig várnak a jegybankárok, az inflációs félelmek tovább erősödhetnek, ez pedig az arany kapcsán igen támogató lenne.

Egyelőre a befektetők az arany 2018 őszétől 2020 nyaráig tartó emelkedését korrigálják ki, ugyanakkor lassan vége szakadhat a lecsorgós-oldalazós szakasznak, főleg ha a jegybankárok, főleg az EKB nem kezd lépni. Ebből jelentősen profitálhatnak az aranybányacégek, és a sok hónapos mélyponton lévő GDX ETF árfolyama is. Noha garancia persze erre nincs, az inflációval szembeni fedezék értékes lehet a nemzetközi befektetők számára.