Elsőre talán furcsának hathat, hogy a vízre mint befektetési eszközre is tekinthetünk, mivel a víz mennyisége korlátlannak látszik a Földön, de áttételesen mégis igaz lehet a megállapítás. Jól ismert tény, hogy a bolygónk felszínének ugyan több mint a kétharmadát víz borítja, azonban ha csak az édesvíz mennyiségére fókuszálunk, amely nem csupán az emberiség számára elengedhetetlen, hanem az állattenyésztés és növénytermesztés szempontjából is, akkor már teljesen más a kép.

A Föld vízkészletének mindösszesen csak 3 százaléka édesvíz.

Fotó: Shutterstock

Az ENSZ 2021-es globális vízjelentése alapján bolygónk lakosságának már több mint 25 százaléka találkozik egy év alatt legalább egy hónap erejéig a vízhiány jelenségével.

A WWF becslése pedig még borúsabb képet fest fel, miszerint már 1,1 milliárd ember él olyan körülmények között, hogy nincs közvetlen elérése ivóvízhez. Eközben pedig az édesvíz fogyasztása dinamikusan nő.

Ha csak az elmúlt 80 évet vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy az édesvízhasználat megnégyszereződött az emberi populáció növekedése, az iparosodás fejlődése és az urbanizáció előretörése miatt. Érdekesség, hogy a mezőgazdaság az elmúlt években egyre hatékonyabbá vált a felhasználás terén, azonban továbbra is ez a terület a vízhasználat legnagyobb szereplője, hiszen a teljes vízhasználat közel 70 százalékért felelős.

Az OECD 2012-es becslése szerint az édesvíz kereslete 55 százalékkal fog nőni a 2000–2050-es időszakban, és ez a folyamat már 2030-ra 40 százalékos hiányt generál majd a kereslet és kínálat között a Water Resources Group 2009-es tanulmánya szerint.

Fotó: VG

Erre az egyértelmű trendre érdemes lehet figyelni a befektetéseink megválasztása során is, hiszen ha szeretnénk ennek a problémának a megoldásában egyszerre segítők és lehetséges nyertesek is lenni, akkor megfontolandó lehet a vízzel kapcsolatos cégek papírjaiba való is.

Ennek az egyik egyszerű módja, ha egy olyan tőzsdén kereskedett alapot választanunk (Invesco S&P Global Water Index ETF), amely egyszerre tartja víziközmű cégek részvényeit és infrastruktúrát gyártó, építő és üzemeltető vállalatok papírjait is. A világ minden tájáról találhatók cégek ebben az ETF-ben, és a téma népszerűsége látható az utóbbi időszak szép teljesítményében is.