Klasszikus felállásban az opciós ügyletek elsősorban arra szolgálnak, hogy a nagybefektetők fedezzék magukat. Komoly fordulatra utal, hogy az elmúlt 5 évben a tengerentúlon megnégyszereződött az egyéni befektetők súlya az opciós piacon. A Cboe Global Cpaital adatai szerint

az idei évben eddig közel 39 millió opciós szerződést kötöttek, ami 31 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest és rekordnak számít a piac 1973-as indulása óta.

Fotó: NurPhoto via AFP

Megváltozott az opciók szerepe, amíg a nagyok számára ez elsősorban fedezet, addig az egyéni befektetők spekulatív céllal nyitnak opciós pozíciókat

– mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a kisbefektetők opciós ügyleteinek közvetett piaci hatása, hogy a kiírók részvényvásárlásokal fedezik az opciókat. Ez a masszív másodlagos kereslet időnként a negatív korrekciókat is emelkedésbe fordítja. Ahogy azt az elmúlt héten is láthattuk.

A Wall Street Journal kiemelte, hogy szeptember első három hetében a New York-i tőzsdén a részvényopciók nominális értéke 6 900 milliárd dollár volt, szemben a részvénykereskedelem 5 800 milliárd dollárjával.

Sanszos, hogy 2008 óta az idei lesz az első olyan év, amikor a részvényopciók felülmúlják a részvénykereskedelmet.

Egyes elemzők szerint az opciók felülkerekedése felelős a részvénypiaci kilengésekért.  Míg a Morningstar Direct adatai szerint a tőzsdén kereskedett alapok és a derivatív stratégiákat alkalmazó befektetési alapok kezelésében lévő eszközök rekord szintre emelkedése szintén az opciós piac bővülésének köszönhető.

A piac a korábban megszokottnál szorosabban követi az opciós lejáratokat, mert azok komoly árhullámokat okozhatnak. Míg a Discord közösségi portál chatszobáiban a kisbefektetők azért figyelik az opciós jegyzéseket, mert részvénypiaci tippeket remélnek.