Izgalmas volt az arany árfolyamának alakulása az elmúlt időszakban: augusztus 6-án és 9-én a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak számának (nonfarm payroll) vártnál jobb alakulására zuhanásba kapcsolt az arany árfolyama, mivel ezt a Fed szigorodó monetáris politikájának előszeleként értelmezte a piac. Szabályos pánik tört ki a sárga nemesfém körül, percek alatt 60 dollárt esett az árfolyam, és 1700 dollár alá is leszúrt a jegyzés. Hatalmas stop-loss megbízások aktiválódtak az ázsiai kereskedésben – ahol jellemzően amúgy is alacsonyabb a likviditás –, ezzel magyarázható az árfolyamszakadás.

Mivel jókora forgalom kísérte az esést, jó eséllyel egy lokális piaci mélypont rajzolódhatott ki, ugyanis a gyenge kezek ilyenkor fejvesztve szabadulnak pozícióiktól, tehát egyfajta piaci megtisztulás történik.

Azóta azonban korrigálta esését az árfolyam. Főleg annak fényében érdekes a visszaemelkedés, hogy az augusztus 18-án publikált Fed-jegyzőkönyv alátámasztotta a félelmeket: a jegybankárok a vártnál héjábbak voltak a legutóbbi kamatdöntő ülésen, ami a részvény- és árupiacokon látható reakciók szerint meglepte a piacot. Ennek alapján az aranynak is esnie kellett volna a várhatóan szigorodó monetáris politikai kondíciók miatt, azonban – relatív erőt mutatva – nem tette. Ráadásul a dollár erősödött a főbb devizákkal szemben, ennek szintén gyengítenie kellett volna a sárga nemesfém kurzusát. Már csak hab volt a tortán Jerome Powell pénteki Jackson Hole-ban tartott beszéde, amelyből kiderült, hogy továbbra sem határozza meg az eszközvásárlási program szűkítésének menetrendjét, tehát a piaci várakozásokhoz képest ez egy galamb megnyilvánulás volt.

Hosszú távon, fundamentálisan továbbra is vonzó az arany.

A nagy állam- és magánszektor-adósságok elinflálása lehet a gazdaságpolitika aktuális iránya, tehát tartósan negatív maradhat a reálkamat, amellyel erős korrelációt mutat az arany jegyzése. Emellett soha nem látott mértékű fiskális stimulus is zajlik a nagyobb gazdaságokban, ezekről pedig a politikusok várhatóan nehezen tudnak majd lemondani.

Az 1830 dolláros ellenállás feletti zárást követően adódna kedvező beszállási pont, és a stop-loss megbízást 1798-nál lenne célszerű elhelyezni. Érdemes lehet 1910 dollár környékén már zárni a pozíciót, ugyanis itt egy erősebb ellenállási zóna helyezkedik el. A pénteki újabb amerikai munkaerőpiaci adat tetemes volatilitást hozhat az arany árfolyamában, egy vártnál gyengébb adat hatna kedvezően a sárga nemesfém árfolyamára.