A múlt heti intézményi befektetői riport (COT) kettős képet mutat, az energiaszektorban növelték kitettségüket a befektetők, az autógyártásban használt fémekből és egyes agrártermékekből viszont visszavonulót fújtak.

Fotó: Pixabay

Az intézményi befektetők a múlt héten összesen 44 ezer tétellel növelték kitettségüket a WTI és Brent határidős olajkontraktusokban, a nyitott pozíciók száma hat hetes csúcsra, 595 ezer kontraktusra emelkedett. A növekedés nagy részét új vételi pozíciók eredményezték és csak kis részben magyarázható a short pozíciók csökkentésével. Jelenleg erősödik egy rövidtávú korrekció kockázata az olajpiacon:

a Brent olaj árfolyama a 76-77 dolláros komoly ellenállással küzd, ami június óta többször is visszafordította az árfolyamot.

A további emelkedés ellen a kínai keresleti aggodalmak, az amerikai kitermelés fellendülése, valamint a dollár erősödése hat. Ezzel szemben komoly árfelhajtó hatása van a legutóbbi, Mexikói-öbölben pusztító hurrikánnak, ami várhatóan 30 millió hordó kitermeléskiesést okoz; valamint a jelentések alapján folyamatosan csökkenő készleteknek.

A földgáz árfolyama a 7 éves csúcsra emelkedett. 

Az intézményi befektetők az elmúlt hetek volatilitása után nem vettek fel újabb pozíciókat, inkább csökkentették kitettségüket, mind a long mind a short oldalon, ami összesen 1213 kontraktus lezárását eredményezte. A nettó kitettség 263 ezer kontratus volt a múlt héten.

A fémek piacán a legnagyobb mozgás elszenvedője a platina-csoport volt.

 A félvezető piacon tapasztalható csip-hiány az autógyártásban visszavetette a rövid távú keresleti kilátásokat a csoportba tartozó fémek iránt, ami komoly korrekciót hozott a palládium és platina árában szeptember első felében. A palládiumban 16, míg a platinában 6 százalékos volt az áresés. A spekulánsok ennek megfelelően reagáltak és palládiumban nettó shortba fordították a kitettségüket, ami 2009-óta mindössze másodszor fordult elő. A platinában 130 százalékkal növelték a meglevő short pozícióikat 30 ezer kontraktusra, ami nettó 16 ezer short kontraktust eredményezett, ez jelenleg a legnagyobb nettó short pozíció a riportban szereplő 24 fő termék közül.

A gabona termékekben továbbra is széleskörű eladás volt tapasztalható annak ellenére hogy az árfolyamokat tükröző Bloomberg gabonapiaci index változatlan maradt. 

Az intézményi befektetők portfóliójában a szójabab kontraktusok 13 hónapos mélypontra estek, a kukorica kilenc hetes mélypontra csökkent, míg a búza pozíciók nettó shortba fordultak.