Magyarország fontolgatja, hogy jüanban denominált, zöld Panda kötvényeket dobjon piacra a kínai piacon – mondta a Bloombergnek Kurali Zoltán. Az ÁKK vezérigazgatója szerint a bevonni szánt összeg 1–2 milliárd jüan (155–309 millió dollár) lehet.

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Magyarország legutóbb 2018-ban bocsátott ki jüanban denominált kötvényeket, amely során 2 milliárd jüant vont be. Ezt megelőzően 2017-ben első kelet-európai országként lépett a kínai piacra 1 milliárd jüan értékű értékesítésével. Az adósságkezelő alig két héttel ezelőtt értékesített dollár- és eurókötvényeket, 4,25 milliárd dollár, illetve 1 milliárd euró értékben.

Kurali Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ÁKK stratégiája nem változott, azaz továbbra is cél, hogy az államadósságon belül a devizaállomány ne haladja meg a 20 százalékot.

Az ÁKK szeptemberben módosította a 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény-kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021. évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. Az újonnan jóváhagyott finanszírozási terv lehetőséget nyújt arra, hogy a 2021. május 10-én közzétett finanszírozási tervhez képest 230 milliárd forinttal növelje az intézményi piac forintkötvény-kibocsátását, a tervezett lakossági kibocsátási cél 15 milliárd forinttal csökken. Kurali az MNB eszközvásárlási programjában lassú, fokozatos leépítésre számít, így az szerinte nem okoz majd fennakadást a piacon.