Az elmúlt hetekben meredeken esett a kereskedelmi űrturizmus egyik prominens képviselője, a Virgin Galactic részvényárfolyama: a korábban egészen 60 dollárig emelkedő papír mostanra harmadára, 20 dollárra esett vissza.

Fotó: EyePress via AFP

Ez a gyors és markáns zuhanás jól mutatja, milyen változékony az iparág szereplőinek megítélése, ami cseppet sem meglepő, hiszen igen komoly kihívásokkal néznek szembe ezek a társaságok. Az űrkutatásban érdekelt cégek ugyanis szinte beláthatatlan anyagi és szellemi erőforrásokat állítanak hadrendbe annak érdekében, hogy kivívják maguknak a vezető pozíciót. Ennek megfelelően a kereskedelmi űrkutatási iparágak gyors ütemben növekednek, emelkedik a foglalkoztatottság és az árbevételi adatok is javuló képet mutatnak.

Elemzői várakozások szerint a teljes szektor 2031-ig évi 5-8 százalékos növekedést fog mutatni az Egyesült Államokban.

Jelenleg azonban a növekvő ráfordítás, beruházás, kutatás és fejlesztés időszakát élik ezek a vállalkozások. A következő évtizedben több mint százezer új műholdat állítanak majd pályára, új űrállomások épülnek és teljesen átalakul majd az űrutazások jelenleg ismert rendszere is. Ennek megfelelően kialakul egy új galaktikus infrastruktúra, amely szervesen kapcsolódik majd a földi lét biztonságához, valamint a gazdasági élet szinte minden szegmenséhez. A KPMG becslése szerint jelenleg több mint tízezer vállalat dolgozik ennek megvalósításán, melyek teljes, 350 milliárd dolláros nyereségtermelő-képessége 2030-ra a mostani szint négyszeresére bővül. A Virgin Galactic és versenytársai vitathatatlan érdemeket szereznek abban, hogy a jövő űrutazásai jóval költséghatékonyabbak legyenek, aminek köszönhetően még több befektetői tőke áramlik a szektorba. Csak érzékeltetésül, 20 évvel ezelőtt az ISS űrállomásra küldött minden 1 kilogramm szállítmány fajlagos költsége 18 500 dollár volt, ma ugyanennek költsége mindössze 2 720 dollár.

Úgy véljük, elég egyértelmű, hogy az elkövetkező évtizedben a kereskedelmi űrkutatás és az ehhez kapcsolódó iparágak exponenciális növekedési pályát fognak leírni. A meghatározó tőkepiaci szereplők aktívan figyelik a szektort és ugrásra készen várják, hogy lecsapjanak az ígéretes lehetőségekre. Érdemes tehát a hazai befektetőknek is mielőbb megtenni tétjeiket.