A Bank of England pénzügyi stabilitásért felelős helyettes vezetője, Jon Cunliffe szerint a kriptodevizák kemény szabályozás nélkül akár egy globális pénzügyi krízis alapját is adhatják – olvasható a CNBC-n.

Fotó: Shutterstock

Cunliffe egy szerdai beszédében az új eszközök növekedését – melynek során öt év alatt 16 milliárd dollárról 2300 milliárd dollárig futott fel a szektor kapitalizációja – a másodlagos jelzálogpiaci papírokhoz hasonlította, melyek 1200 milliárd dollárt értek a 2008-as összeomlás idején.

Amikor a pénzügyi rendszerben valami nagyon gyorsan és jobbára szabályozatlanul nő, a pénzügyi stabilitásért felelős hatóságoknak oda kell figyelniük

– mondta, ám elismerte, hogy a kormányoknak és hatóságoknak óvatosnak kell lenniük, hogy ne minősítsék az új megközelítéseket csak azért, mert különböznek a megszokottól és azt is elismerte, hogy a kriptók radikálisan változtatják a pénzügyi szolgáltatásokat.

Noha a pénzügyi stabilitás irányába mutató kockázatok jelenleg alacsonyak, mivel a kripto eszközök alkalmazásai közül kevés rendelkezik belső értékkel, azok továbbra is sebezhetőek az áringadozásokkal szemben.

A és az ether, a két legnagyobb kriptopénz, de az alt-coinok is több mint 30 százalékot zuhantak idén, mielőtt újra növekedésnek indultak volna és születésük óta rendkívüli volatilitást mutattak árfolyamukban. A jegyzésüket számos külső tényező befolyásolja megszólalásaitól a kínai szabályozásig.

Cunliffe szerint a kriptók világa és a hagyományos pénzügyi rendszer egyre inkább összefonódik, karöltve az egyre nagyobb tőkeáttétekkel és a szabályozatlansággal.

Májusban hasonló gondolatokat fogalmazott meg főnöke, a Bank of England kormányzója, Andrew Bailey is, aki szerint ezen eszközöknek nincs belső értékük és csak azoknak ajánlja őket, akik felkészültek összes pénzük elvesztésére. Az ország pénzügyi szabályozója is fogalmazott meg figyelmeztetést.

Cunliffe szerint a pénzügyi rendszer kockázata gyorsan növekedhet, ha a piac továbbra is hasonló mértékben bővül, ám a kockázatok mértékét a kormányzati és szabályozói válaszok gyorsasága is befolyásolja.

A bitcoin az elmúlt 5 évben majdnem 30 alkalommal esett napon belül 10 százalék fölött, de volt hogy közel 40 százalékot vesztett egy nap alatt értékéből. A jegybankár szerint a kérdés az, hogy 

mi történik majd, ha ezen eszközök továbbra is a jelenlegi tempóban nőnek és közben egyre inkább integrálódnak a hagyományos pénzügyi rendszerbe, miközben a befektetési stratégiák is egyre bonyolultabbakká válnak.

A fő kérdés, hogy a korrekciókat mennyire képes a rendszer kezelni, ami a kapcsolatok és a tőkeáttétek mértékétől függ elsősorban, melyek a 2008-as, másodlagos jelzálogpiaci eszközök esetében is kulcsszerepet játszottak. Éppen ezért 

a hatóságoknak kell biztosítaniuk, hogy a rendszer ellenálló maradjon az erőteljes korrekciókkal szemben is.

Bár a kripto új sablonok szerint működik, jól kidolgozott standardok és szabályok lehetővé és kívánatossá teszik a kockázatok kezelését a kriptók körében éppúgy, ahogy tették azt a hagyományos pénzügyi rendszer esetében is – fogalmazott Cunliffe, aki nyitott kapukat dönget, tekintve, hogy számos hatóság dolgozik világszerte az új eszközök szabályozásán, ám talán nem annyira gyorsan, mint amennyire szerinte az sürgős lenne.