Megjelenhet a New York-i Értéktőzsdén (NYSE) is az első bitcoin ETF (Exchange Traded Fund, tőzsdén kereskedett befektetési alap) ProSharestől, mellyel kedden indulhat meg a kereskedés, ha addig nem kaszálja el az ország tőzsdefelügyelete (SEC) – írja a CNBC.

Fotó: Shutterstock

Noha az esély persze hétfő éjfélig adott, hogy az SEC úgy döntsön mégsem bólint rá a termékre, a legtöbben úgy gondolják, hogy ez nem fog megtörténni.

Az ETF azonban nem közvetlenül a legnépszerűbb kriptovalután, hanem annak határidős jegyzésein fog alapulni.

Éppen ez lehet a kulcsa az alap engedélyezésének, ugyanis a határidős piac – szemben a bitcoinnal – szabályozott, így a tőzsdefelügyeletet vezető Gary Gensler salamoni döntést hozhat annak engedélyezésével.

Gensler ugyanis elemzők szerint szeretné támogatni a kriptóhoz hasonló pénzügyi innovációkat, ám közben a szektorra jellemző csalásokkal és bűnözői elemekkel szemben is fellépne. Utóbbihoz azonban egyelőre nincs meg a hatásköre, annak létrehozásához a Kongresszusnak kellene lépnie, amire kicsi az esély a közeljövőben.

A kriptók szélsebes növekedése azonban Gensleren is fokozza a nyomást, hogy valamit lépjen. Az SEC cselekvési lehetőségeit azonban behatárolhatja a törekvés, hogy ne vesszen össze más kormányzati szervekkel.

Erre a helyzetre hozhat megoldást a határidős bitcoin ETF engedélyezése.

Ez ugyanis a tömegek számára is lehetővé teszi a kriptobefektetéseket, miközben számos, az iparágra jellemző problémát is kiküszöböl az elfelejtett jelszótól a kripttőzsdéket fenyegető hekkertámadásokig.

Azonban természetesen annak is oka van, hogy ilyen termék miért nem kapott korábban engedélyt, mégpedig az, hogy 

sokan félnek attól, hogy az azonnali árak segítségével manipulálható a határidős piac. 

Ám sokak szerint a Chicagói Árutőzsde mára már a bitcoin árfolyamának legfőbb meghatározója lett, az ottani mozgások megelőzik a különböző kriptotőzsdéket, ami hasonló az árupiacokon tapasztalt dinamikához, ahol szintén a határidős árfolyamok mozgatják az azonnali árakat és nem fordítva.

Éppen ezért jelenleg még nem valószínű, hogy az SEC egy tiszta bitcoin ETF-t engedélyez a közeljövőben, azonban 

ha a ProShares terméke sikeres lesz, akkor számos más hasonló eszköz jelenhet meg a piacon. 

Ez persze pont abba a hagyományos és kriptopiacot összekötő irányba hathat, ami a Bank of England pénzügyi stabilitásért felelős helyettes vezetője, Jon Cunliffe szerint óriási veszélyeket rejt magában.

A termék megjelenése azonban rövidtávon a bitcoin további növekedését erősítheti. Az Európai Unióban a bitcoin árának követésére úgy sikerült a legfontosabb szabályokat kielégítő, UCITS-kompatibilis bitcoin ETF-re engedélyt nyerni, hogy az szintén nem közvetlenül bitcoinon, hanem az eszközzel szorosan összefonódó részvényeken – például bitcoin bányászatával foglalkozó cégek – alapul.