Az erős harmadik negyedéves gyorsjelentések közé is becsúszik egy-egy csalódás – ilyen volt például a Snap beszámolója, amely 25 százalék feletti azonnali árfolyamzuhanást váltott ki. A masszív eladást elsősorban a vártnál kisebb árbevétel, illetve az ezzel kapcsolatos következő negyedévre szóló várakozás okozta. Az árfolyam a következő kereskedési napokban sem tudott talpra állni, pedig korai még leírni a Snap jövőbeni növekedési esélyeit.

Ugyanakkor számos pozitív üzenete is volt a Snap jelentésének, az összképet tekintve akár átmenetinek is ítélhetjük a cég jelenlegi problémáit.

A napi aktív felhasználók száma 23 százalékkal, 306 millióra gyarapodott, meghaladva a vállalat előzetes célszámát is.

Fotó: Georgie Hunter

Ezzel már négy egymást követő negyedévben tud 20 százalék feletti növekedést elérni a Snap, ez pedig azt is jelenti, hogy jelenleg a Snapchat az az applikáció, amelynek felhasználói bázisa a leggyorsabban növekszik a tőzsdén jegyzett szereplők alkalmazásai közül.

Jó irányt mutatnak a Snap profitabilitással kapcsolatos számai is.

A harmadik negyedévben 174,2 millió dolláros EBITDA-ról számoltak be, ez több mint háromszorosa az előző évinek. A részvényenkénti eredmény 17 cent az egy évvel ezelőtti egyhez képest.

Ezek persze nem GAAP szerinti számok – a könyvelési sztenderd alapján még veszteségesnek minősül a vállalat a jelentős részvényalapú javadalmazás miatt, de csak idő kérdése, hogy itt is átlépjenek a pozitív tartományba. A cég bruttó marzsai is kitartóan nőnek, a harmadik negyedévben már 60 százalékos volt ez az érték. Adott a lehetőség a további javulásra, elég ha csak a Facebook bőven 80 százalék fölötti bruttó marzsára gondolunk.

Fotó: VG

A Snap az elmúlt időszak problémáit részben az Apple megváltozott adatvédelmi szabályozásának tulajdonítja, ami megnehezítette a célzott hirdetések célba juttatását. Emellett a makrogazdaság kínjai is negatívan hatottak a vállalatok hirdetési büdzséjére. A harmadik negyedév problémái külső tényezők szerencsétlen együttállásának is tekinthetők, ami lyukat ütött a Snap egyre dagadó vitorláján, ez azonban befoltozható a jövőben. Technikailag masszív szint közelébe zuhantak a vállalat részvényei, a jelentős visszaesést követően 50 dollár közelében lehet újra pozícióépítésben gondolkodni a papír kapcsán.