Miközben soha nem látott mennyiségben áramlik a pénz a zöldenergiába és a környezettudatos, fenntartható (ESG) befektetésekbe, hirtelen a fosszilis energiahordozók piaca is virágba borult. Hordónként 80 dollár felett jár az amerikai nyersolaj ára, ezzel hétéves csúcsot döntött meg. A földgázárak is úgy elszabadultak, hogy olajegyenértékre átszámolva közel 200 dolláros kőolajárnak felel meg a jegyzési szintjük.

Fotó: Xinhua via AFP

A The Wall Street Journal szerint épp a nagy kőolajtársaságok zöldülése és a kormányzatok klímavédelmi intézkedései miatt lett akkora üzlet a hagyományos energiatermelés. A cégóriások fokozatos visszavonulásával egyre kevesebb számú és kisebb üzemméretű szereplő marad a piacon, miközben a kereslet nem zsugorodik párhuzamosan a kínálat szűkülésével.

Az Egyesült Államok energiafogyasztásának 80 százalékát még mindig a fosszilis tüzelőanyagok adják. Az alternatív energiaforrások térnyerése ellenére is masszív a kőolajkereslet, amelynek a másik fontos felhasználója a közlekedés.

A globális olajkereslet 2026-ig várhatóan minden évben emelkedni fog, s abban az évben elérheti a napi 104 millió hordót, 4 százalékkal meghaladva a 2019-es szintet.

A piac arányait mutatja, hogy a Pickering Energy adatai szerint idén eddig 2 milliárd dollárt gyűjtöttek az olaj-, gáz- és más hagyományos energiaberuházásokba fektető energiaalapok, eközben a megújuló energiaforrásokat finanszírozó alapok 6 milliárd dollárhoz jutottak. Eltűnt a piacról a szénhitel, de ritka madár a gáz- és az olajhitel is, miközben középtávon nem várható az árak mérséklődése, hiszen a piacon maradt szereplők méretük miatt már nem tudnak túlkínálatot teremteni. Az árakat pedig felkorbácsolják az ellátási aggodalmak.