Az egész európai ingatlanpiacon hasonló a kép: jellemzően a bérleti díjak, és a vételárak is átlépték a pandémia előtti szintet. A Bloomberg szerint a bérleti díjak London leggazdagabb részein az elmúlt évtized leggyorsabb ütemében emelkednek, ami éves szinten csaknem 12 százalékot jelent. Hosszabb távon pedig az fűtheti a piacot, hogy a lakáskínálat a járvány előtti szint kétharmada körül alakul, tehát az egyre több érdeklődő a megszokottnál kevesebb ingatlanból tud válogatni.

Fotó: AFP

Nemcsak Londonban, hanem Közép-Európában is meredeken mennek fel az árak. A lengyelországi jelenléttel rendelkező Duna House pr-, és marketing igazgatója a VG-nek azt mondta, hogy a lengyel franchise-hálózat jutalékbevételei, 52 százalékot növekedtek és 975 millió forintot értek el a harmadik negyedévben. Benedikt Károly hozzátette, hogy Lengyelországban a lezárások után még a hazainál is gyorsabban pörgött fel az A társaság ottani leányvállalata, a Metrohouse szerint mind az anyagi viszonyok alakulását, mind pedig a megváltozott igényeket jól mutatja, hogy

a nyaralók piaca rekordnövekedésben van, és sokan a megspórolt pénzüket felszabadítják, ingatlanba fektetik, a megkezdett kamatemelési ciklus, és a gyorsuló miatt.

A befektetési célú vásárlások folyamatosan hajtják fel az árakat, Varsóban a járvány előtt az átlagos négyzetméterár 2200 euró volt, míg most meghaladja a 2650 eurót. Benedikt Károly szerint Lengyelországban sok városban hiányzik a luxus-szegmens, de a fővárosból érkezik a legtöbb ilyen hirdetés. Más lokációk mellett Varsó ikonikus „felhőkarcolóiban” vannak jellemzően a magas kategóriás lakások, ebben a szegmensben egyáltalán nem csökkent az érdeklődés a járvány alatt, a tranzakciók jellemzően készpénzesek, most 4500-7500 euro között szóródnak a négyzetméterárak, de ebben nemcsak luxus, hanem prémium kategóriás ingatlanokat is lehet találni.

Globálisan igaz, hogy a luxus mindig válságállóbb a többi piaci szegmensnél. Ennek oka, hogy a valódi luxuskategória ritkább, így egy ilyen ingatlan egyedisége is árfelhajtó tényező– foglalta össze a Balla Ingatlan tulajdonos-vezetője. Balla Ákos szerint a luxusingatlanok esetében semmi jelentősége sincs az adott lakás energiafelhasználásának, ugyanis az egész szegmens egyáltalán nem egyeztethető össze bármilyen racionális vagy éppen „zöld” gondolkodással.

Moszkvának, Szentpétervárnak komoly luxusnegyedei vannak, ugyanis az oroszok tradicionálisa is jobban mutatják gazdagságukat, mint európai társaik. Balla Ákos szerint az oroszországi luxusnegyedek ára most 15-20 százalékkal a Covid-járvány előtti szint fölött van. Míg egy magyar luxusingatlan esetén 6-10 ezer eurós négyzetméterárral lehet számolni, ez Oroszországban a hazai ár sokszorosa is lehet.

Ugyanakkor Balla Ákos kiemelte, hogy valójában nem is létezik luxust bérlő szegmens. A legfelső kategóriát csupán esetenként veszik ki, a legtöbbször filmforgatás céljából, vagy egy hollywood-i sztár elszállásolására, de ez nem jelent igazi piaci kategóriát. A valamivel alacsonyabb presztízsű, prémium ingatlanok esetén viszont az üzleti kiküldetések csökkenése miatt most 20 százalékos mínuszban vannak az árak – jegyzete meg Balla Ákos.