Legfrissebb elemzésében 2950 forintos célárat határozott meg a Mol részvényeire a korábbi 2475 helyett az Erste Bank, az ajánlás továbbra is tartás. A magyar olajcég fundamentális helyzete kiváló, eredménye javulhat a magasabb olaj- és gázáraknak, illetve az emelkedő finomítói és petrolkémiai marzsoknak köszönhetően véli Pletser Tamás, az osztrák pénzintézet olaj- és gázipari szakértője. 

Fotó: Shutterstock

A cég tisztított, újrabeszerzési költségekkel számított EBITDA-ja 3,28 milliárd dollárt érhet el idén, ami meghaladja a menedzsment megemelt, 3 milliárdos célkitűzését. 

Az eredménytermeléssel tehát várhatóan nem lesz probléma, befektetési szempontból viszont az Erste aggályosnak véli a cég korábbi döntését, mely szerint 5,24 százaléknyi saját részvényt ruházott át a Mol Új Európa Alapítvány számára. Nem látszik ugyanis, hogy a részvényeseknek miért előnyös egy 90–100 milliárd forintos részvénypakett átadása, amiért a Mol évi 2-3 milliárd forintos szociális jellegű kiadásainak lefaragását kapja cserébe. 

Stratégiailag szintén nem tűnik megalapozottnak, hogy a vállalat miért akar olyan további, profilba nem vágó állami tendereken indulni, mint a Budapest Airport megvásárlása, a hulladékgazdálkodási tender vagy az autópályadíjak beszedése. 

Tartunk tőle, hogy ezek az ügyletek inkább az állami tulajdonos érdekét szolgálják és nem a kisebbségi befektetőkét

 – hangsúlyozza Pletser Tamás, aki szerint a Mol átlátható és magasabb osztalékpolitikával tudná a befektetői bizalmat elnyerni. 

Az idei év erős pénztermelő képessége lehetővé tenné, hogy a normál 90–100 forintos részvényenkénti felett 200–400 forintos rendkívüli osztalékot fizessen a cég a befektetőinek. 

Az Erste szerint ezt minden gond nélkül megtehetné a vállalat, figyelembe véve a cég intenzív beruházási programját, a részvényár pedig jelentősen emelkedhetne egy ilyen bejelentés után.

Egy másik osztrák pénzintézet, a Raiffeisen Centrobank szintén frissítette árfolyam-várakozását, 3000 forintos célár mellett ugyancsak tartásra javasolva a Mol részvényeit.