Enyhe csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön, miután ismét a figyelem középpontjába kerültek a kínai ingatlanszektorral kapcsolatos aggodalmak, és sorjáztak a vállalati gyorsjelentések.

Fotó: Shutterstock

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,08 százalékos mínuszban, 469,71 ponton zárt, de napközben 0,6 százalékos veszteségben is járt. A nap nyertesei a gazdasági ciklusok alakulásától függetlenül teljesítő, illetve a nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalatok voltak, árfolyamuk emelkedése jórészt ellensúlyozta a bányaipari vállalatok veszteségeit, illetve a csalódást keltő profit-előrejelzések hatását.

  • A londoni FTSE-100 mutató 0,45 százalékos,
  • a frankfurti DAX-index 0,32 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 index 0,29 százalékos,
  • a madridi IBEX-35 index 0,82 százalékos,
  • a milánói FTSE MIB pedig 0,21 százalékos mínuszban zárt. 
  • a páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,12 százalékkal,
  • míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,39 százalékkal esett.

A hangulatot erősen rontotta szerte a világban, hogy a súlyos fizetési gondokkal küzdő China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő árfolyama több mint 12 százalékot zuhant a hongkongi tőzsdén,

ahol több mint két hétig tartó felfüggesztés után csütörtökön lehetett ismét kereskedni a részvényekkel. Az Evergrande előző nap közölte, hogy meghiúsult az ügylet, amelynek keretében ingatlankezelő részlegének 51 százalékát 2,58 milliárd dollárért eladta volna a Hopson Development dél-kínai székhelyű ingatlanvállalatnak.

A nagy kínai kitettségű bányaipari vállalatok árfolyama jelentősen csökkent a vasérc- és az alapfémárak zuhanásával párhuzamosan. Az Anglo American Londonban jegyzett részvényeinek árfolyama 2,7 százalékkal csökkent, jóllehet a vállalat kitermelésének 2 százalékos emelkedéséről számolt be a harmadik negyedévről.

Európában számos nagyvállalat hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves számait.

Egyik a másik után sorra figyelmeztetett, hogy az ellátási láncok zavarai és az áremelkedések nem átmeneti, hanem elhúzódó jelenségek, amelyek a jövőben hatással lesznek a jövedelmezőségre.

Európa legértékesebb technológiai vállalata, a német SAP árfolyama 3,2 százalékot esett, mivel a pozitív harmadik negyedéves eredmények dacára nem nyűgözték le a befektetőket a vállalat kilátásai, különös tekintettel a licenc-előrejelzésre.

A banki részvények is alulteljesítők voltak 0,4 százalékos eséssel, jóllehet a brit Barclays és a finn Nordea is a vártnál jobb eredményekről számolt be.

A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. Este fél hat után a Brent hordónként 2,59 százalékos mínuszban, 83,60 dolláron, a WTI pedig 2,73 százalékos veszteségben, 81,14 dolláron forgott a decemberi határidős jegyzésekben.

Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,12 százalékkal 1779,68 dollárra, decemberi szállításra pedig 0,23 százalékkal 1780,80 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1641 dollárt adtak, 0,06 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.