Több mint 36 százalékkal, 16,4 euróra drágult hétfőn kora délutánig a francia Valneva biotechnológiai cég részvényeinek az árfolyama, miután a vállalat bejelentette, hogy a Covid–19 ellen fejlesztett vakcinája erősebb immunreakciót és kevesebb mellékhatást váltott ki a III. fázisú klinikai tesztelés során, mint az AstraZeneca már Amerikában és Európában is elfogadott oltóanyaga.

Fotó: NurPhoto via AFP

A vizsgálatokat 4012 – 18 és 26 év közötti – fiatalon végezték Nagy-Britanniában. A Valneva egyike azon kevés vakcinafejlesztőnek, amelyek a kontrollcsoportba került résztvevőknek placebo helyett már bizonyítottan ható oltóanyagot juttat a szervezetébe.

„Ezek az eredmények alátámasztják az inaktivált teljes vírust tartalmazó vakcinák hatóképességét” – mondta Thomas Lingelbach vezérigazgató, hozzátéve, hogy ez fontos hozzájárulás lesz a koronavírus elleni küzdelemhez.

A Valneva már elkezdte az 5–12 éves gyerekeknek beadandó oltások, illetve az emlékeztető (3. dózis) vakcinák tesztelésére való felkészülést is – tették hozzá.