A 107–122 forint közötti ársávban – vagyis a szerdai, 127 forintos záróár alatt – juthatnak az AutoWallis által újonnan kibocsátandó részvényekhez azok a lakossági befektetők, akik október 25. és november 9. között az OTP Banknál leadják jegyzési igényüket. Az intézményi befektetők november 2–9. között jegyezhetnek AutoWallis-papírokat – derül ki az autós társaság tájékoztatójából. A Magyar Nemzeti Bank október 13-án jóváhagyta a társaság nyilvános részvénykibocsátási tájékoztatóját. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Prémium kategóriájában jegyzett vállalat a lakossági és az intézményi befektetőktől 6–8 milliárd forint közötti összegben tervez forrást bevonni. 

A társaság tervei szerint ebből a lakossági értékesítés 1–1,5 milliárd, míg az intézményi 5–6,5 milliárd forint között alakulhat, túljegyzés esetén ennél akár 25 százalékkal is magasabb lehet a végső kibocsátási érték. 

A társaság a nyilvános részvényértékesítés során túljegyzés esetén összesen maximum 
93 457 943 darab új értékesítését tervezi.

A forrásbevonás hátterében az AutoWallis által bemutatott növekedési stratégia áll, mely 2025- ig akár 16–38 milliárd forint értékű tranzakciókkal, akvizíciókkal, fejlesztésekkel számol.

A vállalat dinamikus növekedését az elmúlt években tapasztalt pozitív folyamatok és sikeres tranzakciók támogatják, melyeknek köszönhetően az AutoWallis a 2020-ban elért 88 milliárd forintos árbevételét az idei év végére több mint megduplázhatja, míg a további organikus növekedésnek és az évi 1-2 tranzakciónak köszönhetően a 2020-as érték több mint négyszeresére, 400 milliárd fölé növelheti az évtized közepére. A tervek szerint az EBITDA több mint a hatszorosára, 14–15,2 milliárd forint közé ugorhat 2025-re. 

Az AutoWallis a következő években három fő területen kíván növekedni: 

egyrészt szolgáltatási portfóliójának bővítését, másrészt meglévő kiskereskedelmi tevékenységének földrajzi kiterjesztését tervezi, harmadrészt pedig nagykereskedelmi tevékenységét akarja tovább erősíteni. 

Ez utóbbi esetben is erősíteni kívánja regionális konszolidátori szerepét, valamint a jelenlegi öt (Isuzu, Jaguar, Land Rover, SsangYong, Opel) mellé további nemzetközi autómárkákat tervez bevonni az AutoWallis-csoportba. 

A meglévő kiskereskedelmi tevékenység organikus bővülése mellett a csoport elsősorban többmárkás, több telephelyes, illetve stratégiai lokációban piaci meghatározó erővel bíró egyedi kiskereskedések és szervizpontok felvásárlását tervezi, továbbá a már meglévők mellett új országokban kíván megjelenni. 

Mindezen célok elérése érdekében az AutoWallis olyan ingatlanberuházásokat tervez, melyek a fenntarthatósági szempontokat, valamint a társaság Zöld finanszírozási keretrendszerét figyelembe véve támogatják kereskedelmi tevékenységét. A szolgáltatások terén az AutoWallis többek között regionális flottakezelő tevékenység beindítását, a meglévő szinergiákra építő üzletfejlesztéseket (használt autó, finanszírozás, biztosításközvetítés, közös beszerzések), a digitális értékesítési csatornák és adatelemzési képességek erősítését, valamint a szervizszolgáltatások és a rövid távú autóbérlés bővítését tervezi.