A Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ) összesen 8 millió védettségi igazolványt rendelt az ANY Biztonsági Nyomdától (ANY) bruttó 9,95 milliárd forintért 

– derül ki az átlátszó.hu cikkéből. A tényfeltáró portál hosszas huzavonát követően szerezte meg a közérdekű adatokat az állami tulajdonú cégtől.

A most nyilvánosságra hozott szerződés és annak módosítása alapján a NISZ február végén 5 millió darab, majd májusban – az oltakozás előrehaladtára való tekintettel – újabb 3 millió plasztikkártya legyártására adott megbízást a nyomdának, darabonként tehát 1244 forintért. Érdekesség, hogy az oltottak védettségi igazolványán eredetileg szerepelt volna az oltás típusa is – a műszaki leírásban szerepel egy ilyen prototípus képe –, a február végén kiadott kormányrendelet azonban ezt felülírta, így végül mégsem került rá ez az információ a kártyára.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

Az ANY március 10-én jelentette be, hogy két évre szóló szerződést kötött a koronavírussal szembeni védettséget igazoló plasztikkártyák gyártására, megszemélyesítésére és a postai szállításuk előkészítésére az állami tulajdonban lévő NISZ Zrt-vel, a szerződés értékét ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra a felek.

A nyomda az első félévben 22,4 milliárd forintra ugró forgalom mellett 2,19 milliárdos nyereséget ért el, a javuló eredményben a védettségi igazolvány-rendelések is jelentős szerepet játszottak. A társaság november 18-án teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, ami ugyancsak erős eredményszámokat hozhat.