A nyersanyagpiaci indexek már negyedik hete csökkennek. Ez részben az energiaszektornak köszönhető, amely már harmadik hete gyengült, elsősorban a gyengébb olajárak és az amerikai gázárak zuhanása miatt. Eközben az ipari és a nemesfémek ára emelkedett, a mezőgazdasági szektorban a búza árának gyors növekedése volt jellemző a globális kínálat visszaesése miatt. Azonban más kulcsfontosságú élelmiszertermékek ára, például kávéé és kukoricáé is nőtt.

A nemesfémek öt hónapnyi sávkereskedés után elrugaszkodtak, az arany áttörte a július óta számos alkalommal tesztelt 1830–35 dolláros ellenállási szintet.

Fotó: Shutterstock

A piac az elmúlt 30 év legerősebb amerikai inflációjára reagálva ugrott meg egészen 1875 dolláros szintig, ahonnan hétfő óta lassan csúszik lefelé.

Míg az FOMC múlt heti ülését követően úgy tűnt, hogy a Fed ignorálja a magas inflációs adatokat és inkább a munkaerőpiacra koncentrál, a legfrissebb magas CPI-adatok kellően megrázták a piacot, ami megnövelte a kamatemelési várakozásokat az Egyesült Államokban. 

A közelmúlt 1830–35 dolláros ellenállási sávja kulcsfontosságú lesz, amelynek most meg kéne fognia a korrekciót.

Ha az arany visszaesne e szint alá, az eladási hullámot válthatna ki. Ezenkívül fontos lesz figyelni a következő hetekben, az alapkezelők arany-ETF-pozicionáltságát. Az elmúlt évben ugyanis az alapkezelők egyre inkább csökkentették arany-ETF-kitettségüket, mivel az alacsony tőzsdei volatilitás és az emelkedő részvényárak csökkentették a diverzifikáció szükségességét.

Fotó: VG

A kőolaj árfolyama harmadik hete lassan csökkent az érezhetően bizonytalan kilátások miatt. Míg rövid távon a globális kilátások továbbra is ártámogatóan hathatnak , a piac veszít lendületéből az amerikai és kínai megszorító lépések kockázata miatt.

A Covid-esetek emelkedése, valamint az alacsonyabb gáz- és szénárak csökkenése is elbizonytalanította a piacot,

valamint az OPEC havi olajpiaci jelentésében szintén arra utal, hogy a jelenlegi árszintek már visszafogják a keresletet. Az OPEC+ azon közelmúltbeli döntését követően, hogy a kartell továbbra is fenntartja a havi termelés növekedésének jelenlegi ütemét, az amerikai kormányzat egyre hangosabban hibáztatta a csoportot a magas árakért.