A Samsung is követte az Intel, a Taiwan Semiconductor és a Texas Instruments példáját, s az Egyesült Államokban épít csipgyárat. A Texasban 17 milliárd dolláros beruházással épülő üzemben 3-5 éves távlatban indulhat a csúcskategóriás félvezetők gyártása, melyek elengedhetetlenek az 5G mobilhálózatokhoz, az önvezető autókhoz és a mesterséges intelligenciához.

Míg korábban a termelés kiszervezése volt általános, a korona vírus járvánnyal összefüggő lezárások, az ellátási láncok szétszakadása, s a globális csiphiány felértékelte a hazai gyártást, így megfordult a trend, s most az Egyesült Államokban most kulcságazatok gyártásának hazatelepítése van műsoron 

– mondta a VG-nek Józsa Bence, az Equilor elemzője. 

Fotó: Thomas Johansson / AFP

Az amerikai székhelyű vállalatok a 464 milliárd dolláros félvezetőipar mintegy felét képviselik a Semiconductor Industry Association és az International Data Corp piackutatása szerint. De a Wall Street Journal emlékeztet, hogy sok esetben még az olyan nagy csiptervezők, mint például a Qualcomm, vagy az Nvidia sem maguk gyártják  az alkatrészeket, hanem kiszervezik a munkát. A globális félvezetőgyártó kapacitás háromnegyede mindössze négy ázsiai országban – Tajvan, Dél-Korea, Kína és Japán – koncentrálódik. Az Egyesült Államok mindössze 13 százalékot képvisel a gyártásból. 

Kérdéses, hogy az amerikai beruházások nyomán növekszik-e középtávon az Egyesült Államok súlya a csippiacon, mert az ázsiai invesztálások is jelentősek. 

Hó elején a TSMC és a Sony bejelentette, hogy 7 milliárd dolláros csipgyárat építenek Japánban, s a projekt várhatóan több milliárd dolláros támogatást kap a tokiói kormánytól. Szeptemberben a részben állami tulajdonban lévő kínai Semiconductor Manufacturing International közölte, hogy közel 9 milliárd dollárt költ egy új, Sanghajon kívüli üzemre. Májusban Dél-Korea ismertetett egy ütemtervet, s hogy 2030-ig nagyjából 450 milliárd dollárt fektetnek a félvezetőgyártásba.

Ezek a globális chiphiány okai és következményei – A hamisított chipek piaca is virágzik

Mára a csipek a gazdasági növekedésben az olajnál is fontosabb alapanyagává váltak. A távoli munkavégzés terjedése megnövelte a keresletet a számítástechnikai eszközök iránt.