Mától forognak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Prémium kategóriájában az AutoWallis új részvényei, miután a kibocsátási folyamat sikeresen lezárult. A 10 milliárd forint összegű részvénykibocsátás nagy mértékben támogatja az AutoWallis csoportnak azt a célját, hogy részben a befolyt összegből 16-38 milliárdos üzletfejlesztéseket, akvizíciókat hajtson végre, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a társaság az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.

Az AutoWallis nyilvános tranzakcióból származó 85, 47 millió darab új részvényét szerdán ünnepélyes keretek között, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csengőjének megszólaltatásával vezették be a pesti parkettre. A kereskedést Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, valamint Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója indították el. 

Fotó: BÉT

Végh Richárd BÉT vezérigazgató elmondta, a tőkeemelés nemcsak a társaság, de a BÉT és a teljes tőkepiaci ökoszisztéma számára mérföldkőnek tekinthető, hiszen 2017 óta nem volt példa hagyományos IPO-ra Magyarországon. Hozzátette, az AutoWallis tőzsdei jelenléte iskolapéldája annak, amikor egy társaság hatékonyan aknázza ki a tőkepiac adta növekedési lehetőségeket, így inspirációként szolgálhat a börze további szereplői számára is.

A sikeres forrásbevonás elsődleges célja, hogy részben azzal finanszírozza a 2025-ig tervezett 16-38 milliárd forint értékű üzletfejlesztéseket, akvizíciókat 

mondta el a bevezetéskor Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója.

Kiemelte, hogy a csoport számára a 2019-es tőzsdei megjelenés és a nyilvános működés sok előnnyel járt, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy mára a magyar parkett egyik legdinamikusabban fejlődő vállalatává váltak.

Az AutoWallis idénre tervezett 191-212 milliárd forintos árbevétele 2025-re megduplázódhat, 400 milliárd forint fölé ugorhat.

A forrásbevonással, a befektetői kör bővítésével egy korábban kitűzött fontos tőkepiaci célt teljesítettek, így tovább haladnak korábban meghatározott stratégiai céljuk felé, mely szerint az évtized végére az AutoWallis a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává válik – tette hozzá Ormosy Gábor.

Még az idén újabb akvizíciót jelenthet be az AutoWallis

Régiós terjeszkedését is finanszírozza a tízmilliárd forint értékű nyilvános részvénykibocsátásból az AutoWallis – mondta a VG-nek adott interjúban Ormosy Gábor vezérigazgató. Az autós társaság nemzetközi befektetők megjelenésére is számít, a részvényforgalmat pedig ESG-minősítés megszerzésével és régiós indextagsággal is erősítené.