60 ezer dollár alá esett a jegyzése, és a második legnagyobb szereplő ethereum még a piacvezető eszköznél is nagyobb mínuszban állt szerda délelőtt, 4188 dolláron. A kriptotőzsdék nagy erősödéseken vannak túl, a bitcoin nemrég állította fel 68 900 dollár fölötti árfolyamcsúcsát, de az ethereumot is néhány napja még 4800 körül jegyezték. 

A rali után profitrealizálás következhetett a kriptopiacon, aminek az is alapot ad, hogy

 az év eleje óta több mint megduplázta árát a bitcoin. 

Ugyanakkor általános tézis, hogy a befektetők az elől menekülve lépnek be a kriptopiacra, az árindex erősödése pedig cseppet sem torpant meg, elemzők szerint most, az őszi hónapokban láthatjuk a legnagyobb inflációt.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

Az esést az is előidézhette, hogy Kínában a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) sajtótájékoztatón ismét megerősítette, folytatják az ország bitcoinbányáinak felszámolását. Az ázsiai országban már az év elején felléptek a bányászat ellen, a bányászok jó része elvándorolt Kínából, máshol folytatja a tevékenységet. 

A központi intézmények azért üldözik a kriptobányákat, mert az rendkívül energiaigényes és nagy szén-dioxid-kibocsátást okoz.

 Ugyanakkor nem segíti az ipar fejlesztését vagy a tudományos célok elérését.

Meng Wei, az NDRC szóvivője szerint a kriptovaluta-bányászat visszaszorítása jelentős energiamegtakarítást okoz, és segíti a szén-dioxid-kibocsátási és semlegességi célok elérését. 

Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly azt mondta, hogy Kína 2060-ra kívánja elérni a szén-dioxid-semlegességet.

Hozzátette, megfontolják, hogy büntető, igen magas villamosenergia-árakat vetnek ki azokra, akik ipari mennyiségben használnak, de lakossági árat fizetnek az áramért.

A korlátozásra vonatkozó kijelentések – még ha a bejelentés nem is új – rendszeresen eladáshoz vezetnek a kriptopiacon.

Vijay Ayyar, a Luno kriptovaluta-tőzsde ázsiai–csendes-óceáni részlegének vezetője ugyanakkor nem aggódik, a CNBC-vel azt közölte, hogy miután az elmúlt hét hétben 40 ezerről csaknem 69 ezer dollárig erősödött a bitcoin, a mostani mínusz teljesen normális, és érthető.

A Marketwatch idézi az AvaTrade vezető piaci elemzőjét is. Naeem Aslam szerint a döntő az lesz, hogy a bitcoin meg tud-e támaszkodni az 58 ezer dolláros 50 napos átlagára fölött. Ha igen, akkor onnan újabb nagy rali következhet.