New Yorkban a DJIA-30 index 0,06 százalékkal alacsonyabban kezdte a csütörtöki kereskedést, az S&P-500 index viszont 0,05, a NASDAQ Composite index pedig 0,14 százalékkal nyitott magasabban.

A Wall Street-indexek szerdán a negyedik egymást követő kereskedési napot zárták újabb rekordon. Az erősödés legfőbb oka az volt, hogy a Fed a tőzsdei befektetők szemében megnyugtató jelzést tett mennyiségi monetáris ösztönzőinek fokozatos kivezetéséről azzal, hogy szerdai monetáris döntésének indoklásában nem tett említést a kamatemelések megkezdésének az ütemtervéről.

Szerdán biztató makrogazdasági adatok is segítették az árfolyamok emelkedését. 

A magánszektorban foglalkoztatottak száma például nagyobb mértékben emelkedett októberben a piaci várakozásoknál.

A folyamatban lévő harmadik negyedévi eredménybeszámolói szezonban csütörtökön egyebek között a Toyota Motor, a Moderna, a Square, az és az Uber teszi közzé jelentését. Az S&P-500 index tagjaiból azok, amelyek már megtették negyedéves jelentésüket, többségében várakozáson felüli adatokat mutattak be.

Fotó: Shutterstock

Az olajárak az előző napi háromheti mélypontról vettek emelkedő fordulatot csütörtökön. 

A WTI október végén hétéves, a Brent pedig négyéves csúcsot állított be. 

Az olajpiac arra számít, hogy az OPEC+ az eredeti tervének megfelelően továbbra is napi 400 ezer hordóval növeli a termelését minden hónapban, holott az Egyesült Államok napi 800 ezer hordós emelésre szeretné rávenni. 

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI ára 3,08 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 83,35 dolláron, a Brent ára pedig 2,96 százalékkal emelkedett, 84,42 dollárra.

Az arany spotára 1,21 százalékkal nőtt, unciánként 1790,95 dollárra. Az arany árának emelkedése elsősorban a Fed bejelentésének tulajdonítható, miszerint „nem kapkodja el” a dollárkamatok emelésének a megkezdését.

Az eurót 0,41 százalékkal jegyzik gyengébben, 1,1565 dolláron.