Az éven túli lejáratú kötvények teljesítményét is hosszú távon kell értékelni, mint minden más kockázatosabb eszközosztályba tartozó befektetést. A korrekció, trendforduló egészséges folyamat (még ha fáj is), amelyet a gazdaság ciklikussága, fellendülése, majd túlfűtöttsége vezérel. 

A trendszerű hozamcsökkenés időszakában a kötvénybefektetők jelentős haszonra tehettek szert, amelyet a jegybanki laza monetáris politika támogatott. 

Hazai viszonylatban az előző 10 év kontextusába helyezve reálértelemben nyertesek a hosszabb állampapírok. 

A csak éven túli futamidejű papírokat tömörítő MAX index 65 százalékos emelkedéssel, azaz 5,1 százalékos éves átlagos hozammal bír ilyen messzire visszatekintve. 

Fotó: DANIEL ROLAND / AFP

A pandémia okozta gazdasági sokk keresleti-kínálati hatásai azonban az tartós gyorsulását idézték elő, melynek kordában tartására az MNB szigorítással, azaz likviditás szűkítéssel, kamatemeléssel válaszol 2021 júniusától kezdve. 

Az inflációs kockázatok erősödésével és a várható (globális) szigorítások hatására a hazai hozamgörbe (feltörekvő régiós országokhoz hasonlóan) jelentős mértékben felfelé tolódott: idén a 3 éves államkötvény 330 bázisponttal, míg a 10 éves lejárat 225 bázisponttal. Összességében a MAX index immár 12 százalékkal gyengült év elejétől (miközben a 6 hónapnál rövidebb futamidejű kincstárjegyeket tömörítő ZMAX index minimális pluszt hozott). A pánikszerű eladások felgyorsultak, a negatív teljesítmény 1/3-át az elmúlt hetekben érte el a kötvénypiac.

Előretekintve a következő hónapokra az inflációs kockázatok továbbra is meghatározóak maradnak. A mostanihoz hasonlóan magas adatot utoljára 2012 szeptemberében láttunk, érdekességként akkor az alapkamat 6,75 százalék volt. Bár a két időszak nem összehasonlítható, a várható további kamatemelések emelik a hozamgörbe rövid oldalát, az eszközvásárlási program kivezetése pedig a hosszú kötvényhozamokra lesz hatással. Ezen folyamatok a kötvényportfóliók teljesítményét tovább taszíthatják a mélybe, azonban prognózisunk szerint 2022 első felében megnyugodhat az állampapírpiac, így az idei óvatosságot követően jövőre már érdemes lehet aktívabb pozíció vállalásokat tenni a hozamgörbe hosszabb lejáratain.