Ha az Egyesült Államok a korrupcióellenes küzdelem élharcosa kíván lenni, akkor otthon is fel kell lépnie a pénzmosás és az adóelkerülés ellen – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszer csütörtökön a Bloomberg szerint.

A politikus szerint országa hitelességét aláássa, ha a gazdagok törvényszegéseit tétlenül nézi az Egyesült Államok. Mint elmondta ha szabad intézményeket szeretnének világszerte, akkor azt otthon kell bemutatniuk.

Fotó: PAUL ELLIS / AFP

Yellen szerint azonban az amerikai pénzügyi rendszer dominanciája és a laza törvények könnyen azt jelenthetik, hogy most az Egyesült Államok a legjobb hely a becstelen módon szerzett vagyonok elrejtésére és tisztára mosására.

Éppen ezért az általa vezetett tárca a héten új szabályokat jelentett be, melyek a hazai és külföldi cégeket újabb információk közlésére kötelezik a tulajdonosi háttérrel kapcsolatban.

A készpénzes ingatlanvásárlások terén is elvárnák a jövőben a vásárlók személyazonosságának tisztázását, hiszen azok is sok esetben illegális pénzek rejtekéül szolgálnak.

A korrupcióellenes fellépés része lehet a létező adószabályok erőteljesebb betartatása is. Az amerikai pénzügyminisztérium becslései szerint az adóelkerülő magas jövedelmű háztartások és vállalatok évi 600 milliárd dolláros kárt okoznak az amerikai kormánynak.