December közepétől csökken a Mol és a magyar részvények összesített súlya a régiós CECE indexben a részvénykosár aktuális felülvizsgálatának eredményeként – hívja fel a tőzsdézők figyelmét az Erste Befektetési Zrt. hírlevelében.

Fotó: Kallus György/VG

A bécsi börze által számított, cseh, magyar és lengyel részvényeket tartalmazó kosárba új papír nem kerül a december 17-i kereskedés záró szakaszában történő átsúlyozáskor, a magyar részvényeket aránya ugyanakkor módosul.

A legjelentősebb hazai vonatkozású változás, hogy a Mol közkézhányada a korábbi 60-ról 50 százalékra csökken. Az Erste számításai szerint ennek hatására a magyar olajtársaság súlya 58 bázisponttal 3,02 százalékra esik, ami némi eladói nyomást generálhat majd az átsúlyozás napján.

Az OTP-nek és a Richternek mérsékelten kedvez az átrendeződés, a bankpapír súlya várhatóan hét bázisponttal 11,73 százalékra, a gyógyszergyártó társaság részvényei két bázisponttal 3,63 százalékra emelkedik. A Magyar Telekom, a 4iG és a Masterplast súlya nem változik majd.

A cseh tőzsdén jegyzett részvények súlya összességében 22, a lengyel papíroké 27 bázisponttal emelkedik az indexen belül, míg a magyar súly 49 bázisponttal csökken. A CECE index új súlyai december 20-án lépnek életbe.