Villámgyors reakciót váltott ki a New York-i kivonulás híre a parketten: a Didi Global árfolyama 22,2 százalékot zuhanva 6,07 dolláron zárta a pénteki kereskedést, 8,4 milliárd dollárt veszítve piaci értékéből, amely 29,3 milliárdra süllyedt. A fuvarmegosztó-ételszállító-fintech vállalkozás árfolyama ezzel már 57 százalékkal esett a július eleji tőzsdei megjelenése óta. Nagy részvényesei közül 21,5 százalékkal bíró SoftBank kurzusa egy, míg a 12,8 százalékos pakettel rendelkező Uber 6 százalékot esett.

Az amerikai börzéken jegyzett többi nagy kínai cég sem úszta meg: az Alibaba 2,6, a Baidu 2,9, a Tencent Music árfolyama 12 százalékot zuhant, a Peking közvetlen tőkepiaci beavatkozásától egyre jobban tartó befektetők zsákszám szabadultak a kockázatot jelentő kínai papíroktól. 

Michael Antonelli szerint a befektetők tévedésben vannak, ha azt hiszik, kiismerik a kínaiak észjárását, a Baird stratégiája logikus lépésnek nevezte, hogy az alapkezelők az ilyen sokkok esetén a bejáratott terepre csatornázzák át ügyfeleik pénzét. 

Fotó: Imaginechina

A New York-i kilistázás sem lesz egyszerű menet – figyelmeztet Kirk Boodry tőzsdei szakíró, szerinte a Didi nem ússza meg, hogy a jóval a jelenlegi 6 dolláros árfolyam felett, akár a 14 dolláros IPO-áron vásároljon vissza részvényeket, elkerülendő a befektetők megtévesztéséért ellene kilátásba helyezett jogi eljárásokat. Itt akár szerencsének is mondható, hogy a fuvarmegosztó csupán 4,4 milliárd dollárért értékesített részvényeket az IPO során. Boodry arra sem lát garanciát, hogy az önkéntesnek beállított, ám kényszerű szabályozói megfelelés után kedvezőbb, illetve reálisabb befektetői megítélés alá esik a Didi részvénye. 

A Didi visszavonulása mindenesetre riasztóan hathat az amerikai tőzsdei megjelenésben gondolkodó kínai vállalatokra. 

A kínai hatóságoknak és az amerikai átláthatósági szabályoknak egyszerre megfelelni csak kevesen tudnak. Az sem biztos, hogy a megcélzott hongkongi tőzsde fogadókészsége mennyire tekinthető biztosnak, hiszen a Didire odahaza rászálltak a hatóságok, az ellene versenykorlátozás, adatkezelési és gazdálkodási téren folyó vizsgálatokra egyhamar aligha kerülhet pont, a kockázatok így pedig hatalmasak.