Múlt héten csütörtökön ülésezett az OPEC+, és nem volt könnyű helyzetben. Az omikron variáns okozta kereslet-visszaesés kockázata és az amerikai stratégia petróleumtartalékból felszabadított olajkészlet okozta kínálatbővülés jelentősen lenyomta az árakat. Mire a csütörtöki OPEC+ meetingre sor került, addigra az októberi csúcsokhoz képest több mint 20 százalékot esett a Brent kőolaj hordónkénti ára. Sokan biztosra vették, hogy a januárra ütemezett következő 400 ezer hordós napi kitermelésbővítést vagy csökkentik vagy teljesen elhalasztják, gátat szabva ezzel a további áresésnek. 

A csütörtöki megbeszélésen azonban sikerült egy olyan megoldást felvázolni, amivel megtartották a kitermelésbővítést, viszont elkerülték a további olajárcsökkentést. 

Fotó: Shutterstock

Fontos tényező továbbá, hogy a legutóbbi korrekció valószínűleg már részben beárazta az omikron negatív keresleti hatásait, valamint az, hogy a 70 dollár alatti WTI-szint valószínűleg visszafogottabb kitermelésfejlesztési terveket tesz lehetővé Amerikában a 2022-es évre.

Hosszabb távon továbbra is támogatja az olajár-emelkedést, hogy a szektor jóideig alulfinanszírozott maradhat, így az olajipari óriások is kisebb érdeklődést mutatnak a kitermelésjavító gigaprojektek iránt. 

Ennek oka a bizonytalan hosszú távú keresleti kilátások mellett az is, hogy a szabályozók is az ESG és a zöld transzformáció irányába terelik a banki hiteleket. 

A földgáz piacán továbbra is megmaradt a jelentősen eltérő világpiaci kép. 

Míg az Egyesült Államokban a gáz ára 4 dollár/MMBtu (millió brit hőmennyiség) alá esett, addig Európában a TTF gáz ára továbbra is 90 EUR/MWh szinten ragadt, ami hozzávetőleg 30 dollár/MMBtu-val egyenlő. Európában a szűkös kínálat és az előrejelzések szerint várhatóan hideg időjárás is hajtja az árakat. Amerikában azonban éppen ellenkezőleg, a szokásosnál enyhébb időjárás és a bővülő kitermelés nyomja lefelé az árat, ami 22 százalékot esett. Ez 2014 óta a legnagyobb heti csökkenés. Amíg Európa jelentős energiaválságot tapasztal, ami a hideg idővel fokozódhat, addig az Egyesült Államokban a föld alatti gáztározók telítettségi szintje vissztért a sokéves átlaghoz, ami szinte teljesen eliminálja a készlethiány kockázatát.