Elindult a kriptopénzekkel történő fizetés tesztje a WhatsAppon, egyelőre azonban csak limitált számú amerikaiak számára – írja a The Verge. A funkciót a WhatsAppot is birtokló Meta Novi nevű digitális tárcája biztosítja, mely hat hete kezdte meg a próbaműködését, míg a fizetőeszköz a Paxos nevű cég Pax dollárja (USDP) lesz, ami egy dollárhoz kötött, úgynevezett stablecoin.

Mik a stablecoinok?

A stabil coinok olyan kriptoeszközök, melyek értéke valamilyen hagyományos eszközhöz (például az amerikai dollárhoz) van kötve, melyből a kibocsátó a coinok számának megfelelő fedezettel rendelkezik. A stablecoinok nagyban megkönnyítik a kriptotőzsdék működését, hiszen szemben a hagyományos pénzekkel, maguk is a blokkláncon találhatóak. A legismertebb ilyen eszköz a Tether kapcsán ugyanakkor visszaélésekre is derült fény, ami miatt a kibocsátóval szemben bírságot is szabtak ki. Ennek ellenére a Tether több mint 75 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a negyedik a kriptók között a CoinMarketCap adatai alapján.

A Novi weboldala szerint a pénzküldés az alkalmazáson ugyanúgy fog működni, mint bármilyen más csatolmányé, és nem lesz külön díja, ahogy azzal kapcsolatos limit sem lesz, hogy milyen gyakran küldhetünk az eszközből. A Novin tárolt összegnek és annak bankszámlára utalásának sem lesz díja.

A digitális tárca eredetileg az Egyesült Államokban és Guatemalán debütált, ám a WhatsAppos fizetést most csak az amerikaiak próbálhatják ki és angol és spanyol nyelven lesz elérhető.

Fotó: Shutterstock

Mindez a Facebook – ami ugye azóta már Metává vált – kriptopénz projektjén alapszik, melyet 2019-ben hoztak nyilvánosságra. Ekkoriban a Facebook a Libra szövetség tagjaként akarta létrehozni saját stabil coinját a Librát, melyet alacsony volatilitású eszközök kosarához kötött volna. Ezt kriptoeszközt kötötték volna össze a Facebook tervezett tárcájával, a Calibrával. A cél a nemzetközi átutalások könnyítése lett volna a hagyományosnál olcsóbb árakon.

Ezek a tervek később változtak, a Librából Diem lett, a Calibrából pedig Novi, ami végül a Diem nélkül indult el. A Pax dollár pedig egy külsős cég kreálmánya és a Meta a Coinbase-zel együttműködve bonyolítja az átváltásokat.

Noha a WhatsApp fizetési megoldásokkal kapcsolatos terve az Egyesült Államokban a Novira és a kriptókra fókuszál, a világ más tájain hagyományos fizetőeszközökkel is működik, például Indiában és Brazíliában.