A japán novemberben 20,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Ami elmarad a FactSet 21,1 százalékos konszenzusától, de jóval meghaladja az októberi 9,4 százalékos értéket. Különösen kiemelkedő volt az Ázsiába és a Kínába irányuló export növekedése, ami 24,7 százalékkal, illetve 16 százalékkal emelkedett, elsősorban az acéláruk és félvezetők iránti erős keresletnek köszönhetően. Míg az Egyesült Államokba irányuló export 10 százalékkal bővült, szemben az előző havi 0,4 százalékkal. Itt az építőipari és bányászati gépek, továbbá a félvezetőgyártó berendezések forgalma emelte jelentősen a számokat.

Fotó: STANISLAV KOGIKU / AFP

Az export meglódulása ellenére is, tavaly január óta nem látott mértékű külkereskedelmi hiányt regisztráltak. A novemberi hiány 954,8 milliárd jen lett, míg az elemzők 675 milliárdot vártak. A külker mérleg immár negyedik hónapja mutat deficitet.

Mert az 43,8 százalékkal nőtt, év per év alapon. Felülmúlva a 40 százalékos elemzői várakozást és az októberi 26,7 százalékos növekedést. Az ausztrál behozatal 123,2 százalékkal, az amerikai import 43 százalékkal, a németországi 33,9 százalékkal, míg a kínai 17,2 százalékkal bővült.