Megszaporodnak mostanában a Deutsche Telekom (DT) gondjai Németországban, hiszen ebben a hónapban lép életbe az az új törvény, amely szerint a távközlési vállalatokon anyagilag is számonkérhető, ha az általuk szolgáltatott internet sebessége nem éri el a szerződésben kikötött szintet.

Fotó: EMMANUELE CONTINI / AFP

A DT részvényei egyébként hónapok óta gyengélkednek. Miután nyár végén az árfolyam elérte az ötéves csúcsot jelentő 18,8 eurót, csökkenő sávba kerültek a papírok. A keddi 15,6 eurós záróár már 17 százalékkal maradt el az augusztusi rekordértéktől.

Elemzők szerint a trendfordulóban nagy szerepet játszik a konszern nettó 130 milliárd eurós adóssága is, amelynek finanszírozása nehezebbé válhat az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed küszöbön álló monetáris szigorítása fényében, amit előbb-utóbb az Európai Központi Bank is követhet.

Az új törvény a német fogyasztók évek óta tartó panaszáradatára reagálva próbál egy régi problémát megoldani, hogy tudniillik Európa első számú gazdaságában a fogyasztóvédelmi szervezetek szerint lassú az internet, vagy legalábbis elmarad a szolgáltatók ígéreteitől.

Amennyiben tehát az ügyfél a hivatalos német internetsebesség-mérő alkalmazással bizonyítja a hibás teljesítést, azaz azt, hogy az internet le- és feltöltési sebessége a szolgáltató által ígért értékek 90 százaléka alatt volt, az aktuális számlájából a különbséggel arányos levonást érvényesíthet, ezért a továbbiakban nem kell bírósághoz sem fordulnia.

A Deutsche Telekomnak tehát egy valóban gyors internet biztosítása érdekében jelentős forrásokat kell a hálózatfejlesztésre fordítania, vagy különben az árbevétele bánhatja. Mindazonáltal arra még nem állnak rendelkezésre felmérések, hogy hányan veszik majd a fáradságot, hogy letöltse az alkalmazást, és ténylegesen lemérje az adatsebességet.

Szerdán délelőtt mindenesetre a DAX-szal együtt felszálló ágba kerültek a DT-részvények is, 12 körül már 16,2 eurónál, azaz 2,2 százalékos plusznál tartott a kurzus.