A szerdai tőzsdezárás után közzétette harmadik negyedéves jelentését az Opus Global. A vállalatcsoport konszolidált szinten 822,8 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 280,6 milliárd forint saját tőkével zárta az időszakot, míg az első kilenc hónap teljes átfogó eredménye 23,6 milliárd forint lett. 

A január-szeptember időszakban (amelyet már nagy mértékben érintett a kritikus energiahelyzet és az alapanyagok ugrásszerű áremelkedése) 9,3 milliárd forint volt az üzemi eredmény (EBIT), míg a konszolidált EBITDA soron közel 26,5 milliárd forintot ért el az Opus. A beszámolási időszakban az üzemi eredményt 4,87 milliárd forint értékben rontotta az építőipari szegmensben elszámolt értékcsökkenés. 

Az Opus három negyedévi konszolidált adózott eredménye 23,8 milliárd forint, mely a tavalyi ugyanezen időszakhoz képest 20,8 milliárd forintos eredményjavulást jelent. 

Az elszámolási időszakban a turizmus szegmens továbbra is a pandémiás helyzet okozta jelentős korlátozások mellett üzemelt, hiszen tavaly, a koronavírus-járvány kitörése előtt még a Hunguest Hotels összes szállodája üzemelt, valamint a veszélyhelyzeti korlátozások következtében elrendelt üzemszünet idén kétszer olyan hosszú volt a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Az üzemszünet ideje alatt közel 250 ezer vendégéjszaka esett ki az idei időszakból. 

Az év második felétől már jelentősen emelkedtek a világpiacon az energiaárak mellett az alapanyagárak is, amely hatás alól a portfólió társaságai sem tudnak elhatárolódni, így ez részben már érzékelhető a csoport eredményességében. 

Fotó: Pusztai Sándor / Kelet Magyarország