Végleges adásvételi megállapodást kötött az ALBtelecom 80,27 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról a török Çalik Holding többségi érdekeltségébe tartozó Cetel Telekommal a 4iG – jelentette be a cég szerdán kora délután.

Fotó: Shutterstock

Az 1912-ben alapított és 743 alkalmazottal rendelkező ALBtelecom telekommunikációs vállalat tavaly 58 millió euró bevétel mellett 17,4 millió eurós EBITDA-t ért el. A társaság 168 ezer hang-, 129 ezer internet-, illetve 71 ezer tévé-előfizetőjével a legnagyobb albán vezetékes távközlési szolgáltató, 420 ezer mobilelőfizetőjével pedig a harmadik legjelentősebb mobiloperátor.

Az ALBtelecom rendelkezik Albánia legnagyobb, 4500 kilométer hosszúságú optikai gerinchálózata mellett az ország legszélesebb földrajzi lefedettségű optikai (GPON) hozzáférési hálózatával is. Vezetékes infrastruktúráján felül 450 saját mobilállomása is van, amelyek hálózati kapcsolatát zömmel saját optikai hálózatával biztosítja. 

A vállalat 2015-ben indította LTE (4G) alapú szolgáltatásait, illetve 2019-ben újította meg 2G/3G frekvenciáit, amelyek jellemzően hegyvidéki területek ellátásához, illetve mobilkapcsolati kiszolgálásához szükségesek. Az ALBtelecom 88 exkluzív üzletet tart fenn országszerte.

A 4iG tulajdonostársa a vállalatban az albán állam marad, amely kisebbségi tulajdonosi jogait továbbra is az Albán Gazdasági Minisztériumon (13,78%) és az Albán Postán (2,47%) keresztül gyakorolja.

Az ALBtelekom részvénycsomagja több lépésből álló tranzakcióval kerül a 4iG tulajdonába, a konstrukció részeként Törökország egyik legjelentősebb családi vállalkozása, a Çalik Holding is 3 százalék körüli tulajdont szerez a hazai infokommunikációs társaságban. Az együttműködés további közös üzleti lehetőségeket nyithat a Çalik Holding és a 4iG számára a balkáni térségben, illetve Közép-Ázsiában.

Az ALBtelekom irányító többségi tulajdonának megszerzése -az albán versenyjogi hatóság jóváhagyását követően - várhatóan 2022. január végén zárulhat.