Az árfolyamon jól látszik, hogy a 7,4 százalékos, éves novemberi árindex közzététele előtt, a hajnali órákban 367,30-367,50 filléres sávban mozgott a magyar deviza az euróval szemben, 9 óra után gyengülésnek indult. Kora délutánra 368,70 fillér köré ment fel a kurzus.

A gyengülés valószínűsíthetően nemcsak a sok éves rekordnak számító miatt következett be, hanem amiatt is, hogy a 7,4 százalékos adat valamivel meghaladja az elemzői várakozásokat.

Fotó: Shutterstock

Ha nem csak a napi árfolyammozgásokat nézzük, a forint eddig is gyengülő trendben volt az euróval szemben. A decembert nyitó 362,20 filléres eurokurzus tesztelésekor trendforduló következett, és azóta az esés folyamatos, csupán annak tempójában voltak kisebb-nagyobb ingadozások.

A dollárral szemben is gyengült a forint. Míg a reggeli piacnyitáskor, illetve az inflációs adat közzétételekor 325,35 fillért kellett adni az amerikai deviza egységéért, kora délután a jegyzés 327 forint fölött is járt, majd erősödés következett, és 14 óra után 325,80 filléren jegyezték a zöldhasút.