Tavaly a három vezető amerikai bank, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a JPMorgan Chase vezetőjének juttatása jelentősen nőtt, miközben az általuk irányított pénzintézetek is kimagaslóan nagy profitot értek el.

A Morgan Stanley vezérigazgatója, James Gorman tavalyi kompenzációs csomagja mintegy 35 millió dollár (11,2 milliárd forint) volt, 6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi 33 milliót.

Javadalmazása részvények formájában körülbelül 25 millió dollárt tett ki, készpénzben pedig mintegy 10 milliót. Gorman tavalyi jövedelme a legmagasabb volt azóta, hogy 2010-ben a bank élére kerül.

Fotó: Shutterstock

A Morgan Stanley adózott eredménye 37 százalékkal, 15 milliárd dollárra nőtt tavaly.

A Goldman Sachs Group azt közölte, hogy vezérigazgatója, David Solomon kompenzációs csomagja 2021-ben megduplázódott, 35 millió dollárra (11,2 milliárd forint) emelkedett az egy évvel korábbi 17,5 millióról.

A Goldman Sachs 2021-ben 21,6 milliárd dollár adózás utáni eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 9,5 milliárddal.

A JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon tavalyi kompenzációs csomagja 34,5 millió dollár (11,07 milliárd forint) volt, ami 3 millió dollárral múlta felül az egy évvel korábbit.

A JPMorgan rekordnagyságú, 48,3 milliárd dollár profittal zárta a tavalyi évet, ami csaknem harmadával volt nagyobb az egy évvel korábbinál.