A feltörekvő részvénypiacok közül 2021-ben az egyik legjobban teljesítő régió Kelet-Közép-Európa volt, a Cetop index 26,64 százalékot emelkedett az év végéhez közeledve. 

Ez a trend 2022-ben is folytatódhat, mivel a közép- és kelet-európai országok növekedési kilátásai továbbra is szilárdak, de nagymértékben függnek a globális ellátási lánc zavarainak enyhülésétől. 

Ezek a zavarok leginkább azon országokat érinthetik továbbra is, melyek GDP-jének nagyobb része az autóiparból származik, például Csehországot és Magyarországot, nem pedig a diverzifikáltabb lengyel gazdaságot. A rekordmagas ugyanakkor visszafoghatja a háztartások reáljövedelmét és fogyasztását. A kelet-közép-európai fogyasztóknak hozzá kell szokniuk a megemelkedett energiaárakhoz. 

Fotó: Shutterstock

A jegybankoknak pedig nagy valószínűséggel tovább kell folytatniuk a már megkezdett monetáris politikai szigorító intézkedéseiket, és továbbra is mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy kordában tartsák a növekvő inflációs várakozásokat. Éppen ezért a CEE régióban 3-3,5 százalékos alapkamatszintek is elképzelhetők lesznek az elkövetkező időszakban, mivel a másodlagos inflációs hatások kockázata magasabb, mint a fejlett piacokon. 

A régiónak magasabb importárakat és gyengébb külkereskedelmi mérlegeket is el kell viselnie, ami sebezhetővé teszi az egyes devizákat. 

A jövedelmek védelme a gyorsuló infláció ellen vagy szociális transzferekkel (Lengyelország), vagy hatalmas minimálbér-emelésekkel (Románia, Magyarország) történik, ami olajat önthet a tűzre, és továbbra is a jegybanki toleranciasáv felett tarthatja az inflációt. Az alacsony oltási arányok miatt a delta- és esetleg az omikron-változatok még bonyolultabbá teszik a kelet-közép-európai politikai döntéshozatalt.

Összességében véve a részvénypiacok továbbra is felülteljesítők lehetnek 2022-ben a többi eszközosztályhoz képest,

 azonban az emelkedési potenciál már jelentősen csökkenhet, továbbá a volatilitás is egyre nagyobb mértékű lehet. A kelet-közép-európai részvényindexekben a pénzügyi és energiaszektorban tevékenykedő vállalatok nagy súllyal képviseltetik magukat, melyeknél a magasabb alapkamatszint magasabb árbevételt eredményezhet, ezért továbbra is pozitívak a várakozások régiónk részvénypiacait tekintve.