Meglehetősen zord világgazdasági kilátásokat fest fel a Világbank ez évre vonatkozó prognózisa. David Malpass, az intézmény elnöke szerint főleg a koronavírus-járvány utóhullámai rengetik meg a piacokat. 2022-re 4,1 százalékos globális gazdasági növekedést jósol a bank, szemben a múlt esztendő 5,5-es bővülésével. A piacokra a leginkább ható három tényező: a globális vírusfenyegetettség fennmaradása, a kormányok lassúsága a járvány miatt legyengült nemzetgazdaságok élénkítése terén, valamint a keresletnövekedés ütemének a kezdeti jó jelek utáni csökkenése.

ETF-jelzések

Vajon érvényben marad a régi tétel, amely szerint ha rosszul mennek a dolgok, az értékpapírok, a részvények, a kötvények árának alakulása kiszámíthatatlanná válik, s így az arany felértékelődik? Az ez év elején tapasztaltak nem azt igazolják, hogy a klasszikus ökölszabály érvényesülne.

Vietnami arannyal borított hotel Fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP

Jelenleg az arany, mint valami korosodó szépasszony, küzd a befektetők kegyeiért. A piacok bizonytalankodnak, hiszen az erősödő miatt világszerte kamatemelési várakozások épültek ki, s az állampapírok javuló hozamkilátásai csökkentik az aranybefektetések vonzerejét.

Tavaly mintegy 9 milliárd dollárnyi, 173 tonna sárga fémet jelentő arany-ETF-et vontak ki a piacról, 2013 óta a legtöbbet. Ez komoly figyelmeztetés a fémpiac szereplői számára. A fizikai arany alapú ETF-ek állománya mintegy 209 milliárd dollárt ér. Ennek mozgása, változása talán a legfontosabb fogódzó a befektetők számára. Noha a teljes aranyalapú ETF-állomány kevesebb mint öt százaléka „vonult ki” a piacról, az e nemesfémben bízó invesztorokat ez is megrémítette.

Ezért is írta a Financial Times (FT), hogy ez az erős szembeszél nem jósol semmi jót az idén az aranyban gondolkodók számára. A svájci UBS azt prognosztizálja, hogy az év végére a sárga fém ára unciánként 1650 dollárig csökkenhet. Az FT idézte az UBS Global Wealth Management befektetési igazgatóját. Mark Haefele szerint a dollár szempontjából jó hatású tényezők – a szigorodó amerikai monetáris politika, a tengerentúl csökkenő fiskális ösztönzői, a reálkamatlábak emelkedése – az aranyra nézve kedvezőtlenek.

A globális infláció, mint jeleztük, nagy valószínűséggel felfelé hajtja az aranypiacot nagymértékben befolyásoló kamatlábakat, úgyhogy legalább egyéves távon nem nagyon lehet számítani az irányzat megfordulására, kamatlábcsökkenésre s ezzel párhuzamosan a sárga fém iránti kereslet élénkülésére.

Esküvői szezon

Az európai piacokon január első napjaiban az 1573–1607 eurós sávban mozgott az arany unciánkénti ára. Ha az utóbbi évtizedet nézzük, a 2014-es mélypont (890 euró/uncia) óta az ellenérték csaknem megduplázódott.

Ed Morse, a Citibanknál az árupiaci előrejelzések vezetője 2022 tekintetében még a tavalyinál is nagyobb mennyiségű, mintegy 300 tonnányi értékőrző fém eltűnését sejteti az aranyalapú ETF-ekből.

Jövőre talán javul a helyzet, de akkor is további 100 tonnányi aranynak megfelelő ETF-fel csökkenhet a piac.

Erre az évre a Citi 1685 dolláros unciánkénti árat vár, amely 2023-ra 1500-ra apadhat. (Az európai aranypiacokon – elsősorban Németországban – mind euróban, mind dollárban feltüntetik a jegyzéseket, szemben az amerikai, kizárólag dollárban történő megjelöléssel.)

Figyelemre méltók az aranypiacok felmérésében a földrajzi és a kulturális tényezők. Tavaly az USA-ban volt tapasztalható leginkább a menekülés a sárga fémhez kötött ETF-ekből – csaknem 11 milliárd dollár szökött így meg a piacokról. Nagy-Britanniában másfél milliárdos állománycsökkenés következett be.

Ezzel szemben Kínában mintegy 15 tonnás (786 millió dolláros) bővülés történt 2021-ben. Az Indiában jegyzett aranyalapú ETF-ek mintegy 600 millió dollárral (9,3 tonna fizikai arannyal) nőttek. Mind a szubkontinensen, mind a távol-keleti országban szokás az aranyékszer-vásárlás a kiemelkedő családi események alkalmával. Ugyanakkor a pandémia korábban nem látott effektusokat váltott ki a gazdaságban. A távolságtartási, létszámkorlátozási rendelkezések miatt nőtt ugyan az ünnepi bankettek száma, de a résztvevők kevesebben voltak. Viszont a házigazdák, az esküvőt finanszírozó szülők emiatt többet költöttek arany ékszerek vételére.

Mint a hongkongi South China Morning Post (SCMP) megjegyzi, a különleges státuszú, Kínához tartozó területen a járványveszély csökkenésével visszatért a házasodási kedv, az esküvők szezonja. Ennek köszönhetően az elmúlt hetekben 30 százalékkal nőtt az aranyékszervásárlás értéke, noha a múlt év egészét – mintegy 80 százalékos visszaesés jellemezte.

Van még, aki optimista

Az arany mint ékszer iránti érdeklődésre (India) vagy mint technológiai-ipari alapanyag iránti keresletre (Kína) alapozva a világ legnagyobb aranyalapú ETF-állományát kezelő State Street (SPDR Gold Trust) viszont ez évre hosszú távú bika piacot, áremelkedést prognosztizál. A Financial Times idézi James Steelt, a Hongkong and Shanghai Banking Corp. (HSBC) nemesfémelemzőjét, aki a geopolitikai feszültség növekedésében aranyárfelhajtó erőt sejt. Szerinte konkrétan az Ukrajna tekintetében kialakult válság és a kazahsztáni zavaros helyzet válthat ki ilyen hatást.

A cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható!