Újabb lépést tett az OTT-One ahhoz, hogy kikeveredjen a közel egy éve húzódó kálváriájából. A papírjaival való kereskedést még április 16-án függesztette fel a jegybank, majd felügyeleti bírságot is kiszabott a 2020. évi éves jelentés és a 2021. évi első féléves jelentés elmaradása miatt.

A társaság csak tavaly októberben tudta pótolni felmondott könyvvizsgálóját, és csak idén január 24-én tudta közzétenni a február végi rendkívüli közgyűlésére szóló meghívót és előterjesztéseket. Ezen a közgyűlésen fogadhatják el a végre elkészült 2020-as éves jelentést.

Fotó: Facebook/OTTone

A közgyűlési meghívóval szinte egy időben közölte a társaság, hogy az MNB január 21-i határozatával újabb, 111 millió forint bírságot szabott ki az OTT-One-ra a tiltott piaci manipulációra, a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére, valamint a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A határozatból az is kitűnik, hogy a kereskedés újraindításának előfeltétele az OTT-ONE valamennyi rendszeres és rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének maradéktalan teljesítése.

A most közzétett beszámoló szerint 2020-ban 11,69 milliárd forint nettó árbevételt ért el az OTT-One. Egy évvel korábban ennek a negyede, 2,8 milliárd forint folyt be a céghez. A bevétel megugrása azzal a 8 milliárd forintos szerződésállománnyal magyarázható, amelyet egészségügyi eszközök leszállítására kötött a cég.

Ebből a lélegeztetőgépek 5 milliárd forintot tettek ki. A 2020-as évet 241 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta a társaság, hasonlóan az egy évvel korábbihoz. A beszámolóban kiemelte, hogy 2020 első fél évében korábbi, saját fejlesztésű eszközök leselejtezéséről, illetve leértékeléséről döntött, ami 167 millió forinttal csökkentette az eredményt. A profiltisztítás nélkül az adózás előtti eredmény meghaladta volna a 400 millió forintot. A 2020-as üzleti évben elért EBITDA-eredmény 505 millió forint volt.

A korábban videostreaming-megoldásairól ismert OTT-One árfolyama 2017 őszén egy kolumbiai biztonságtechnikai üzlet nyomán lőtt ki. Később afrikai online orvosi és betegazonosítási szerződésekkel irányította magára a figyelmet. Majd kiépített egy 800 egységből álló szerverparkot, amely többek közt a cég online oktatási üzletágát támogatja. Hosszú távú szerződések kötik a társaságot a nevét Yettelre váltó Telenorhoz, a TV2-höz és a Sony Networkshöz. A korábbi években, amikor még jelentett a társaság, folyamatosan rekordnyereségről és -árbevételről számolt be. A koronavírus-járvány kitörését követően jó érzékkel azonnal lélegeztetőgépek és egészségügyi felszerelések gyártókapacitásait kötötte le Kínában. 

A stratégiáról szólva beszámolójában közli, hogy rövid távon új beruházást nem indít, hanem le nem zárt, összesen több mint 350 millió forintos Ginop beruházásai befejezésére fókuszál a cég, az ennek kapcsán létrejövő eszközök, beruházások csak később, legkorábban 2023-ban tudnak érdemi bevételt termelni. 

A VG kereste az OTT-One befektetői kapcsolattartóját, ám a BÉT honlapján megadott telefonszám nem kapcsolható.