Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek BBB szintű, befektetési ajánlású osztályzatát a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklása szerint a szuverén magyar besorolás stabil kilátása a Fitch azon várakozását tükrözi, hogy 

a koronavírus-járványból stabil ütemben kilábaló magyar gazdaság növekedése tartós lesz, 

és a költségvetési konszolidáció eredményeként a következő években stabilizálódik az államadósság-ráta is. A Fitch Ratings közölte: a 2022-2023-as időszakban 4,4 százalékos a növekedési potenciált meghaladó ütemű éves átlagos reálnövekedést vár a magyar gazdaságban. A magyar államadósság-kötelezettségek BBB besorolása az elemzés szerint azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság szerkezeti jelzőszámai erőteljesek a hasonló besorolású többi gazdasággal összehasonlítva. Az osztályzatot alátámasztja a beruházások táplálta stabil növekedés is áll a Fitch londoni elemzésében.

Fotó: Shutterstock

A hitelminősítő hozzáteszi ugyanakkor: a BBB besorolás tényezői között szerepel a magas államadósság. A Fitch hangsúlyozza mindazonáltal, hogy várakozása szerint a magyar gazdaságban az idei év második felétől jelentős élénkítő hatást gyakorol a Európai Unió által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alap. A hitelminősítő kitér arra, hogy ennek folyósítása a jogi viták megoldásától függ.

A hitelminősítő közölte: 

növekedési előrejelzése tartalmazza azt az ösztönzést is, amelyet a gyermekes családoknak járó személyi jövedelemadó-visszatérítés gyakorol majd a magyar gazdaságra.

A Fitch Ratings számításai szerint ez a hazai össztermék (GDP) 1,1 százalékának megfelelő mértékben is élénkítheti a háztartási szektor fogyasztási kiadásait. A cég várakozása szerint a GDP-arányos bruttó államadósság-ráta a tavalyi évre becsült 78,6 százalékról lassú ütemben 74,9 százalékra csökken 2023 végéig. A Fitch kiemeli, hogy a BBB besorolási kategóriába tartozó társgazdaságok arra az időpontra várt államadósság-rátájának mediánszintje 56,6 százalék. A hitelminősítő kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a magyar gazdaság kedvező adósságprofilja enyhíti a magas adósságszintből eredő kockázatokat. A devizaadósság a teljes szuverén devizaadósságnak csak a 20,6 százalékát tette ki 2021 végén, szemben a BBB kategória 33,3 százalékos mediánjával áll a Fitch elemzésében.

A Fitch Ratings pénteki bejelentésével kezdődött a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan 2022-ben is hatszor, egyenként két-két alkalommal veszi napirendre a magyar szuverén besorolásokat. 

A magyar adósosztályzatok második idei felülvizsgálatára a Fitch július 22-ét jelölte ki. 

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) először február 11-én, majd augusztus 12-én vizsgálja a magyar államadós-osztályzatokat. A Moody's Investors Service ugyancsak két időpontot jelölt ki 2022-re: idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 25-én, másodszor szeptember 23-án kerül sorra.

A Moody's tavaly szeptemberben egy fokozattal, az addigi Baa3-ról Baa2-re javította a magyar államadós-osztályzat besorolását. Ez az osztályzat a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában BBB-nek felel meg. A Fitch és az S&P már 2019 óta ezzel az osztályzattal tartja nyilván Magyarországot, így a Moody's szeptemberi felminősítése óta mindhárom hitelminősítő azonos szuverén besorolást tart érvényben Magyarországra, egyaránt stabil kilátással.