Hamarosan döntenek a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei arról, hogyan módosítsák februártól az olajtermelést. A várakozások szerint a fő olajtermelők kitartanak a tavaly nyáron lefektetett forgatókönyv mellett, vagyis a következő hónapban a naponta piacra dobott mennyiség 400 ezer hordóval emelkedhet. 

Fotó: IAKOVOS HATZISTAVROU / AFP

Elemzők szerint az OPEC+ azt az álláspontot képviseli majd, hogy 

a Covid–19 omikron-verziója csak rövid ideig gyakorol negatív hatást a globális olajkeresletre (az esetszámok ugyan emelkednek, de széles körben nem várhatók zárások, korlátozások).

Elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy az OPEC+-nak változtatnia kell az irányvonalon, ha a Nyugat és Oroszország között Ukrajnával kapcsolatban kiéleződik a feszültség, és ez hatással lenne az üzemanyag-ellátásra, vagy ha Iránnak a nagyhatalmakkal folytatott nukleáris tárgyalásain előrelépés történik, ami az Iránnal szembeni olajszankciók megszüntetéséhez vezetne.

Úgy véljük, hogy ez a két esemény olyan nagy kockázatot jelent, ami gyors változást eredményezhet az olajpiacon, és próbára teheti az OPEC-et is

 – mondták az RBC elemzői.

Az irányadó kőolajtípusok (Brent, WTI) jegyzésára kedd délelőtt 0,3 százalékkal emelkedett.