A Bayer több száz jelenlegi és egykori részvényese csatlakozott még az év végi elévülési határidő letelte előtt a konszern ellen tervezett monstre próbaperhez, amelynek megindítását 

a Roundup márkájú gyomirtójáról hírhedtté vált amerikai Monsanto óriásvállalat balul sikerült felvásárlása miatt indítottak Németországban. 

Fotó: Shutterstock

A per vitelére megbízást kapott, próbaperekre specializálódott baden-württembergi Tilp Ügyvédi Iroda tudniillik kedden megerősítette az ügyről elsőként beszámoló Wirtschaftswoche értesülését, amely szerint december 30-án benyújtották a keresetet 320 befektető képviseletében a Kölni Tartományi Bírósághoz a vegyipari multi ellen. A felperesek zömmel intézményi befektetői körökből verbuválódtak, ám számos kisbefektető is előterjesztette követelését. Az eljárás összesített pertárgyértéke 2,2 milliárd eurót tesz ki. 

December közepén még csupán 1 milliárd euróról és 250 felperesről szólt a fáma.

Amint az összegszerűségből is kitűnik, nem babra megy tehát a játék, hiszen az ügyvédi iroda szerint a Bayer részvényesei váltak a szerencsétlen felvásárlás első számú kárvalottjaivá. A 2016-ban lebonyolított akvizíció idején ugyanis a részvényesek előtt a keresetlevél szerint elhallgatták azoknak az Egyesült Államokban már akkor is folyamatban lévő fogyasztóvédelmi pereknek a jogi kockázatait, melyeket a Monsanto glifozát tartalmú gyomirtója által állítólagosan okozott rákos és több esetben halálos kimenetelű megbetegedések miatt kezdeményeztek.

A tengerentúlon indított több ezer kártérítési per következtében természetesen meredeken esett a részvények árfolyama, noha a vállalat a mai napig tagadja, hogy a gyomirtó használata valóban daganatos elváltozásokhoz vezetne. Míg 2016 elején még több mint 100 eurót is megadtak a Bayer papírjaiért, 2017 őszén már csupán 40 euró magasságában vesztegették őket.

A vállalat hétfőn megismételte, hogy a részvényesi követelések megalapozatlanok. 

A Bayer betartotta a törvényt, és eleget tett tájékoztatási kötelezettségének is

– mondta a cég szóvivője. Majd hozzáfűzte: 

a független szakértők által végzett vizsgálatok megerősítik, hogy a Bayer igazgatótanácsa a felvásárlás során teljesítette minden kötelezettségét.

A múlt hónap közepén a kölni bíróság úgy döntött, hogy a Tilp Ügyvédi Iroda tőkebefektetői próbaper megindítására irányuló keresetét közzéteszik a közlönyben. Ez az első lépés az ilyen típusú eljárások során. Ha pedig kiderül, hogy elegendő azonos jellegű pert indítottak, a bíróság kiválaszt egy próbafelperest, akivel az eljárást ezután a többiekre is iránymutatóan lefolytathatják.

A Bayer részvényei Frankfurtban napközben a fentiek ellenére 0,3 százalékkal, 48 euró közelébe drágultak.