Az első három negyedév után a negyedikben is nyereséges lesz az Exxon Mobil, így éves szinten összesen 1,9 milliárd dolláros működési nyereséggel zárhatja az évet a cég – közölte a menedzsment csütörtök este.

Fotó: Bloomberg

Az olaj- és gázkitermelésből származó nyereséget magasabbra várják, míg a finomítás és a vegyipar működési nyeresége stagnálni vagy csökkenni fog az év utolsó jelentési periódusában – tették hozzá. A részletes gyorsjelentés február 1-jén jelenik meg.

Tavaly az Exxon 22,4 milliárd dolláros történelmi veszteséget szenvedett el a csökkenő olajárak és az alacsonyabb finomítói árrés miatt elrendelt leírások miatt. Az energiaárak emelkedésével párosuló költségcsökkentések idén ugyanakkor lehetővé tették, hogy a cég visszafizesse adósságát és a jövő évre részvény-visszavásárlási programot tervezzen be.

Az elemzők a Refinitiv IBES adatai szerint 1,76 dolláros részvényenkénti korrigált profitot (EPS) prognosztizáltak a negyedévre, szemben az egy évvel korábbi, leírások nélkül számított 3 centes EPS-sel. A csütörtöki bejelentés azonban arra is kitért, hogy az eszközök értékvesztése és az egyszeri költségek akár 1,2 milliárd dollárral is csökkenthetik az eredményt.

Az Exxon szerint a vegyiparban az alacsonyabb árrés 600-800 millió dollárral csökkentheti a nyereséget a 2,14 milliárd dolláros harmadik negyedéves vegyipari eredményhez képest. A finomítói árrés változatlan maradhat, vagy maximum 200 millió dollárral csökkenhet az előző negyedévi 1,23 milliárd dolláros nyereséghez viszonyítva.

A vállalat 1,1 milliárd dolláros nyereséget érhetett el viszont az olajon és gázon, valamint a finomított termékeken. Az eszközértékesítések pedig akár 500 millió dollárt is hozhattak.

A rózsásabb kilátások lehetővé teszik az Exxon számára, hogy egészen 2027-ig meghosszabbítsa az új projektekre tervezett évi 20-25 milliárd dolláros kiadási tervet, beleértve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére szánt évi 2,5 milliárd dollárt is - közölte a cég, hozzátéve, hogy 2025-re megduplázza a pandémiát megelőző éves nyereségét.

A kiadások mintegy 60 százalékát a társaság a kulcsfontosságú növekedési területekre, vagyis az amerikai palakitermelésre, Guyanára, Brazíliára, az LNG-piacra és a vegyipari termékek előállítására fordítja.

Az Exxon részvényei pénteken több mint félszázalékos emelkedéssel, 61 dollár fölé drágultak a kereskedés megkezdését követően.