Meglehetősen furcsa mintázatot adott kedden a sanghaji és sencseni tőzsdéken kereskedett kínai nagyvállalatok által alkotott CSI 300 index árfolyamgörbéje, amely az ebédszünetig több mint 2 százalékot esett, azután pedig ugyanilyen stabilan emelkedett, és végül bő félszázalékos pluszban zárt.

Eközben Hongkongban az Alibaba 3,3, a Tencent pedig 1,7 százalékkal esett.

A Bloomberg piaci hírekre hivatkozva arról számolt be, hogy a jelenség hátterében a kínai állami alapok tömeges - és eléggé sikeres – beavatkozása áll. Az alapok ugyanis annak érdekében, hogy tompítsák a részvénypiac esését, a kereskedés második felében nagyvonalú vásárlásokba fogtak.

Fotó: PHILIPPE LOPEZ / P

Az akció azonban nyilvánvalóan nem terjed ki a népszerű technológiai vállalatok árfolyamának karbantartására, mivel utóbbiak – mint például az Alibaba és a Tencent – részvényei csak Hongkongban és a tengerentúli Nasdaqon forognak.

A beavatkozás, amely állítólag egyáltalán nem tekinthető ritkaságnak, jelzi, hogy a gyengülő gazdasági adatok és az ingatlanválság miatt a kínai vezetés egyre inkább a stabilizációs intézkedések felé fordul.