Alaposan lecsökkentette a PlayStation 5 (PS5) konzolok várható értékesítését a Sony. Az idei évben eszerint a korábban tervezett 14,8 millió darab helyett csupán 11,5 millió darabot adhatnak el. A visszaesés már a tavalyi utolsó negyedévben megkezdődött, hiszen az előző év azonos időszakához mérten 600 ezer PS5-konzollal kevesebbet, mindössze 3,9 millió darabot szállított le a konszern.

Fotó: Chris Delmas / AFP

A japán társaság ugyanis - az autógyártó vállalatokhoz hasonlóan – a globális csiphiánnyal küszködik. Bár a kereslet továbbra is erős, a Sony félvezetők híján egész egyszerűen nem tud elég konzolt gyártani.

"Egyáltalán nincs keresleti probléma, csak abban az értelemben, hogy a kereslet reménytelenül meghaladja a kínálatot" - mondta Serkan Toto, a tokiói székhelyű Kantan Games üzleti tanácsadó cég vezérigazgatója is.

A bejelentés hatására a Sony részvényei csütörtökön 6 százalékkal estek Tokióban. Az árfolyam annak ellenére csökkent nagymértékben, hogy a Sony üzemi eredménye és bevételei az év negyedik negyedében összességében nőttek a "Pókember: Nincs hazaút" című film sikerének, valamint a képérzékelő szenzorok gyártásának és értékesítésének köszönhetően.

Nem a Sony az egyetlen szórakoztató elektronikai vállalat, amelynek gondot okoz a csiphiány. Csütörtökön a Nintendo is csökkentette Switch-konzol eladásaira vonatkozó előrejelzését.